Menu

.      

Lindora laadalt lükati esimest korda lund

Lisaks lihale rabas rahvas laadal kala. Pildil Võru kalapoe pidaja Peeter Komissarov. Foto: Võrumaa TeatajaSUURLAAT • Pühapäeval toimunud traditsiooniline Lindora laat oli seekord erakordne, kuna enne laada algust pidid selle organiseerijad traktoriga lund lükkama. Metsa vahel oli lumekihi paksus ligi 20 cm.


„Sellist aastat ei mäleta,” ütles 17 aastat laada korraldamisega tegev olnud Vastseliina Piiskopilinnuse Sihtasutuse juhataja, Vastseliina vallavolikogu esimees Ivar Traagel. Ta lisas, et vaatamata lumele laabus kõik korralikult. Müügikohti oli samas suurusjärgus eelmise aastaga – ligi 550. Rahvast oli tänu heale ilmale seekord rohkem – kokku võis külastajaid olla 10 000 ringis.Pikakannu kooli looja Ave Tamra pakkus laadal omatehtud moosi ja saia. Foto: Võrumaa Teataja
Suurt rahva hulka näitas Lindorasse viiv autodekolonn, mis algas pühapäeval Võru poolt tulles pihta juba Räpina maantee algusest peale. Kohapeal olid autod pargitud tee äärde mitmesse ritta ligi kolme kilomeetri ulatuses. Kohati tundus, et rahvast on nii palju, et nad ei mahu enam väiksesse kohta ära.


Vastseliina mehed müüsid heategevuslikku loteriid. Foto: Võrumaa TeatajaIsegi Traagel tunnistas, et selline massiüritus hakkab korraldajatel juba üle jõu käima. Samas on seni ilusasti hakkama saadud. Korralduskulude katteks hakati seekord müügikohtade eest tasu võtma väiksematelt müüjatelt, kus käsitööga kauplejad maksid ühe euro, maalähedase kaubaga kauplejad kaks eurot ning suuremad toidu- ja tööstuskaupade müüjad 17 eurot koha eest. Käsitööga kauplevad memmed said jätkuvalt tasuta kaubelda.


Pikk järjekord Avo Leoki Paadi talu kalatoodete järjekorras. Foto: Võrumaa TeatajaKõige rohkem kaubeldi seekord lambalihaga ja kõik said oma kaubast ka lahti. Mõni müüja müüs läbi ligi 200 kg lambaliha. Teine laada hitt oli suitsuliha. Palju oli kohal lätlasi, seekord üle 30 kaupleja, kes müüsid keraamikat, kudumeid ja puidust tooteid. Eestist olid kaugemad müüjad Saaremaalt, Tallinnast ja Pärnust.


Lisaks lihale oli näha kalamüüjaid ning kodus küpsetatud pirukate, saiade ja koduste mooside pakkujaid. Nii näiteks oli omatehtud moosidega välja Pikakannu kooli eestvedaja Ave Tamra, kelle kinnitusel jõuavad Pikakannu moosid varsti müüki Tallinna ja Tartu kaubamajades.

Seekordne laada absoluutne hitt – lambaliha.     Foto: Võrumaa Teataja
Lindora laada kohta võib öelda, et pole kaupa, mida seal ei müüdaks. Valikus on praktiliselt kõike alates elusloomadest nagu lambad ja sead ning lõpetades kõiksugu vanakraamiga. Lindorale iseloomulikult pakuvad mitmed müüjad ostjale vägijooki handsat.{jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD