Menu

.      

Hea ja halb uudis

Haridus- ja teadusminister rääkis eelmisel nädalal ajakirjanikega kohtudes ühe hea ning ühe halva uudise. Hea uudis on see, et väikeste kodulähedaste koolide kinnipanemine on selleks korraks lõppenud. Halb uudis on see, et nüüd hakatakse massiliselt kinni panema gümnaasiumiklasse.
Minister Jaak Aaviksoo oli sunnitud tunnistama, et võib-olla on kodulähedaste koolide kinnipanekuga isegi liiale mindud. Ta kinnitas, et olemasolevad väiksed koolid on kavas alles jätta – isegi siis, kui seal õpib vähe õpilasi. Vajadusel katab riik koolide ülalpidamiskulud.


Gümnaasiumiklasse, mida seni on kiivalt alles hoitud isegi siis, kui seal õpib vaid paar õpilast, on kavas hakata nüüdsest massiliselt sulgema. Praegusest ligi 200 gümnaasiumist on kavas alles jätta 50-100, mis arvatavalt tähendab, et pigem 50 kui 100. Igasse maakonda peaks tulema üks riigi poolt finantseeritav niinimetatud puhas gümnaasium ja alles jääma veel mõned koolid sinna, kus maakonnas on teine suurem keskus, näiteks Tõrva või Räpina. Samuti on kavas jätta gümnaasiumid riigi äärealadele, Võrumaa puhul siis Vastseliina ja Varstusse.


Võrumaa jaoks on põhikoolide sulgemise peatamine väga hea uudis. Kahju, et selline otsus tuli alles nüüd, kui näiteks Pikakannu kool on jõutud juba kinni panna. Võrumaa jaoks negatiivne uudis on Urvaste kooli võimalik sulgemine. Kui arvestada asjaoluga, et kinni kavatsetakse panna ka Vastseliina internaatkool, siis on tõenäoline, et Kagu-Eestisse jääb alles vaid üks riigi poolt finantseeritav erivajadustega laste kool – Valga Jaanikese kool. See on kool, kus hiljuti tuli avalikuks ühe õpilase peksmis- ja alandamisvideo.


Urvaste kooli sulgemine on eriti näotu Vana-Antsla kutsekooli sulgemise taustal, sest üks argument kooli sulgemisel oli võimalus erivajadustega õpilaste ümberpaigutamiseks Urvaste kooli. Nagu nüüd selgub, Urvastesse uusi õpilasi juurde eriti ei tulnud. Vana-Antsla on juba jõutud kinni panna ning nii jääb Võrumaale Antsla ja Urvaste valdadesse suur tühimik. Kuivõrd spetsialistid on alles, võiks kaaluda erivajadustega laste erakooli rajamist Pikakannu eeskujul.

20 PÄEVA ENIMLOETUD