Menu

.      

Misso võimalus

Eesti kaguservas asuv Misso vald on jäänud pärast majanduskriisi Eestis kõige kehvemasse seisu, mis on sundinud otsustajaid Misso heaks midagi ette võtma.

Misso praegune raske olukord näitab, et majanduskriisis kaotasid enim Eesti väiksed omavalitsused. Olukorra muutis raskeks asjaolu, et Vabariigi Valitsus üritas Edgar Savisaart Tallinnas võimult kukutada, mistõttu pitsitati niigi raskel kriisi ajal omavalitsusi veelgi. Tulemus oli aga ootustele vastupidine: Savisaarel oli Tallinnas võimalik kriisi mõju leevendada ja tulla kriisist välja tugevamana, seevastu väiksed omavalitsused on langenud veelgi suuremasse auku. Saatuse irooniana kaotas valitsuserakond IRL oma senise ülemvõimu Missos ja vallavanemaks sai parteitu Lembit Sikk.

Misso kurba saatust kõrvalt jälgides võib öelda, et Vabariigi Valitsus on käitunud piiriäärsete omavalitsustega vastutustundetult, jättes nad saatuse hooleks. Misso jaoks pakuti Toompealt kõigepealt välja võimalust liitumiseks naabervaldadega, mistõttu tegid Misso valla juhid mõned aastad tagasi pakkumised nii Vastseliina ja Orava kui ka Setumaa valdadele. Mõlemalt poolt öeldi Missole ära, sest, mis seal salata, kes see ikka tahab endale üht vaest omavalitsust, kus hädavaevu hingitsevad kool ja lasteaed ning kus elanike arv on viimastel aastatel kivina kukkunud? Praeguseks alla 700 elanikuga Misso liitmisega on selgelt hiljaks jäädud, seda oleks tulnud teha kümmekond aastat tagasi, kui Missos tegutses veel keskkool ja elanikud said piirivalves tööd.

Misso raske olukord on pannud tegutsema valla elanikud ja otsustajad. Poolteist aastat tagasi alustas kohaliku ettevõtja Tiit Niilo algatatud „Tule maale” projekt, mille käigus on praeguseks valda tulnud 15 uut leibkonda. „Tule maale” aitas peatada elanike väljavoolu ning päästis sulgemisest Misso kooli ja lasteaia.

Võru maavalitsuse algatatud tööstusalade projekt aitab Missosse tuua kaasaegse logistikapargi, milliseid on näiteks ridamisi Soome–Vene piiri ääres ja milliseid kerkib praegu teisele poole piiri Venemaale. Missol on veel võimalus.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD