Menu

.      

Misso vallavanem Lembit Sikk: varsti pole enam kedagi, kellele head riiki üle anda

Misso vallavanemaks pärast vaheaega tagasi valitud Lembit Sikk leiab, et Eestis võiks elamist teistest paremini hajutada.  	 Foto: Võrumaa TeatajaKuu aega tagasi, pärast nelja-aastast vaheaega Misso vallavanema ametikoha sisse võtnud Lembit Sikk ütles intervjuus, et maapiirkondades on praegu põhiliseks probleemiks töökohtade loomine, mistõttu lähevad inimesed ära ja varsti pole enam neid, kellele head Eesti riiki üle anda. Ta märkis, et euronõuded on tapnud kohaliku ettevõtluse ja isegi Euroopa Liidu südames Saksamaal pole nõuded ettevõtjatele nii karmid kui Eestis.

Viimasel ajal on palju olnud juttu haldusreformist – kas see tuleks ära teha või mitte?

Lembit Sikk: Nii ja naa. Ühtepidi olen täiesti vastu ja teistpidi olen poolt. Meil ainult joonistatakse piire. Selleks võeti isegi Valner (regionaalministri nõunikuna tööd alustanud endine ajakirjanik Sulev Valner – toim) tööle ja oli lootus, et alustatakse asjaga õigest otsast.

Mina küsiks nii: miks ei võiks me olla veelgi efektiivsemad ja luua Eestisse ainult ühe valla? Paneme kõik kokku nagu vanasti Jossi ajal, kui räägitakse, et kokkupanekuga efektiivsus suureneb ja kvaliteet paraneb! Ent siis tekib küsimus, kas iga omavalitsuse sotsiaaltöötaja hakkab saiakest ja kohvi pakkuma ning sõidab Hummeriga iga tädikese poole.

Mina usun seda, et kahe-kolme valla peale võiks palgata juristi, kui räägitakse, et üks omavalitsus ei jõua juristi ülal pidada. Aga hästi, teeme haldusreformi ära! Palju siis Võrumaale jääb omavalitsusi?

Oletame, et jääb üks omavalitsus.

L. S.: Olgu, jääb üks. Missost ei saa selle omavalitsuse volikokku tõenäoliselt kedagi. Siis leitakse – ahhaa, raha ei jätku, ning arvutatakse, kui palju on klassis õpilasi ja kui palju peab õpetajale palka maksma. Otsustatakse, et paneme Misso kinni, siis paneme Haanja kinni. Kümme aastat niimoodi vehkleme, siis leitakse, et raha ikka ei jätku. Mis saab edasi? Millist haldusreformi teeme Missos kümme aastat pärast praegust reformi? Rahvaarvu kasvu pole kusagilt ette näha.

Üks plaan on – 2000-3000 hiinlast sisse tuua, igal hiinlasel oleks lehm, siga ja vasikad. Või kelle muuga me täidame selle tühja maa?{jcomments lock}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD