Menu

.      

Rohkem Missosid igasse maakonda!

„Tule maale” kampaania, mis tõi Misso valda aastaga elama 16 peret, näitab, et kui idee on hea, võib käputäie inimestega korda saata nii mõndagi.

Veel aasta aega tagasi oli Misso vald väga nutuses seisus. Pärast aastakümneid kestnud elanikkonna vähenemist oli valla elanike arv langemas alla 700. See pani omakorda löögi alla kohaliku kooli, lasteaia ja kaupluse tegevuse jätkumise. Ettepanekud liituda kas Vastseliina-Orava või Meremäe-Mikitamäe-Värska valdadega olid tagasi lükatud. Selle kõrval pommitas väikest valda kohtuasjadega suur üleriigiline autovedajate ettevõte. Tallinnast 300 km kaugusel asuv väike vald oli jäetud saatusega üksi ja tundus, et murdub koorma all.

Nagu ikka elus, sünnivad kõige suuremates raskustes tihti kõige paremad ideed ja otsused. Misso valla ettevõtja Tiit Niilo ja vallavanem Urmas Peegel otsustasid algatada kampaania elanike maalekolimise hõlbustamiseks. Möödunud aasta 30. augustil ilmus Maalehes selleteemaline artikkel ja Niilo üleskutse.

Esimene reaktsioon oli ühelt poolt elevust tekitav, teiselt poolt parastav. Misso valla esindajaid peeti peast põrunuteks, sest oli ju teada, et ega keegi maale kolida ei taha. Asi oli koguni nii hull, et Misso valla inimesi parastati isegi nende oma erakonna, IRLi sees.

Ent nagu öeldakse, julge hundi rind on rasvane. Kuigi „Tule maale” tugines ainult mõnede valla elanike initsiatiivile ega saanud vallalt mingit toetust, õnnestus asi ära teha. Iseenesest polnud selles midagi keerulist: luua andmebaas tühjalt seisvatest majadest, tutvustada seda maale elama kolimisest huvitatud inimestele ja pakkuda maale kolinutele moraalset tuge.

Misso fenomen näitab, et enamasti pole suurte asjade tegemiseks vaja palju raha, vaid julget pealehakkamist ja usku endasse. Misso projekti edust tiivustatuna on kodanikualgatuse korras loodud üle-eestiline projekt „Maale elama” ja kevadel toimus esimene selleteemaline mess Tallinnas. Misso projekti eestvedajaid kutsutakse kogemusi jagama teistesse maakondadesse.

20 PÄEVA ENIMLOETUD