Menu

.      

Missos läheb suuremaks filmitegemiseks

Missos filmiprojektid käivitanud Edina Csüllog (seisab keskel) juhendamas kooliõpilasi, kes väntavad Misso alevikus zombieteemalist filmi.      Foto: Võrumaa TeatajaFILMITEGEMINE • „Tule maale” projektiga seoses Budapestist Missosse elama kolinud ungarlanna Edina Csüllog juhendab koolis filmiringi, näitab rahvamajas Kinobussi filme ja kavandab järgmiseks aastaks esimest soome-ugri filmifestivali.

Kolmapäeva päeval oli Edina Misso alevi vahel juhendamas kooliõpilasi, kes väntasid zombieteemalist filmi „Surnute küla”, mis peaks esietenduma valla jõulupeol 19. detsembri õhtul. Filmis löövad nii tegijate kui ka näitlejatena kaasa Misso kooli noored.

Kolmapäeva õhtul linastus rahvamaja all keldri kaminasaalis Veiko Õunpuu film „Free Range”, kuu aega tagasi näidati samas Ilmar Raagi „Kertut” ja järgmisel kuul on kavas Leeni Linna uus dokumentaalfilm „Veregrupp”.

Eesti väärtfilmid toob kohale ning varustab plakatite ja piletitega Kinobuss. Tegemist on projektiga „Dialog for tomorrow” (tõlkes: „Dialoog tulevikuks”), mis aitab nii vanu kui ka noori ühiste tegevuste tarbeks kokku tuua. Üheks selliseks ettevõtmiseks on kogukonnakino. Noortele on filmivaatamine tasuta, vanematelt inimestelt küsitakse piletiraha kaks eurot. Csüllog ütles, et filmihuvilisi on Missos koha väiksust arvestades päris palju, näiteks tuli esimesel korral kohale 40 inimese ringis.

Lisaks teeb Edina Csüllog Missos ettevalmistusi järgmise aasta kevadel Tsiistre linamuuseumi ja Misso avatud noortekeskuse koostöös toimuvaks esimeseks ülemaailmseks soome-ugri filmifestivaliks. Sellega koos toimub juuni alguses soome-ugri filmitegijate koolitus.

Edina Csüllog on noortega muudki huvitavat ette võtnud. Nimelt keedeti Pulli järve ääres ungari rahvussuppi guljašši ja filmiti selle tegemist. Osales paarkümmend noort ja tehtud film on kavas hõimurahva festivalile esitada.

Csüllog on andekas filmi tegija. Näiteks oktoobri keskel võitis tema lühifilmiprojekt „Liblikmees” Vilniuses toimunud lühifilmide festivali „Baltic pitching forum” ja see projekt läheb edasi „Clermont-Ferrandi” rahvusvahelisel lühifilmide festivalil toimuvale lühifilmi tootmise foorumile Euro Connection. Edina Csüllog on aastaid korraldanud Tartus ungari filmide festivali.

20 PÄEVA ENIMLOETUD