Menu

.      

Korralik laastamistöö haigla juures

Lõuna-Eesti haigla on kaotanud suure osa oma endisest ilust, kuna suur osa haigla ümber kasvanud mändidest on maha võetud.

Ühelt poolt on haigla ümbruse puhastamine mõistetav, sest kõrged männid võivad suure tuulega ümber kukkuda ja tekitada haigla hoonetele kahju. Haiglast pole küll tulnud infot selle kohta, et mõni puu oleks ohtlikult kukkunud, aga suure tormiga võib kõike ette tulla. Nagu öeldakse – parem karta kui kahetseda.

Teiselt poolt on õigus neil tähelepanelikel inimestel, kes peavad suurt raietööd kiirustatuks ja põhjendamatuks. Lõuna-Eesti haigla on olnud aastaid tuntud oma kauni keskkonna poolest, kus männimets aitab õhku puhastada ja aitab nõnda kaasa inimeste tervenemisele. Võrumaa Teataja toimetuses käinud haigla kliendid rääkisid, kuidas haigla ehituse ajal püüti alles hoida iga üksikut puud, et säilitada haigla jaoks tervislikku keskkonda. Praegune suur laastamistöö toob neile inimestele pisara silma, sest kahju on vaadata, kuidas kunagi hoole ja armastusega hoitud puid nüüd korraga maha võetakse.

Meegomäel teisipäeval metsa maha võtnud töömehed rääkisid, et maha võetakse ainult kuivanud puud, aga kändude järgi võis näha, et maha on võetud täiesti terveid ja elujõulisi puid. Kuivanud olid mõned üksikud puud ja mõne üksiku puu mahavõtmine poleks tekitanud inimestes mingeid küsimusi. Praegu toimuvat võib nimetada lausa metsa mahavõtmiseks, kus väikselt alalt saetakse maha mitusada puud.

Tahaks loota, et haigla juhtkond ei lähtu metsa tehes ütlusest, et trummid läinud, mingu pulgad ka. Nimelt müüdi äsja enamusosalus Lõuna-Eesti haiglas Tartu ülikooli kliinikumile ja sellega läks kontroll haigla tuleviku üle Tartusse.

Tartu haiglate ümbrust ei anna Lõuna-Eesti haigla omaga võrreldagi. Sealsed haiglad on ehitatud nagu uuselamurajoonid, nii-öelda põlla pääle, kus vingub tuul ja keerutab tolm. Teist sellist kaunist ja romantilist haiglat ümbritsevat keskkonda nagu Meegomäel annab Eestist otsida. Läänes aga asuvad Lõuna-Eesti haiglaga sarnaselt kaunites kohtades metsa sees maailma tipphaiglad.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD