Menu

.      

Võrus toimuval võidupüha paraadil esimest korda kohal Strykeri soomukid

18tonnised USA Stryker soomustransportöörid sõidavad 23. juuni Tamula järve poolt tulles mööda Vabaduse tänavat bussijaama poole. Liitlasüksuste osalemine Võidupüha paraadil koos tehnikaga on Eestis esmakordne. Paraadil osalev kompanii on ka praegusel hetkel Võrus, osaledes suurõppusel Kevadtorm 2016. Foto: ERAKOGU

SUURÜRITUS • Võrus toimuval võidupüha paraadil on esimest korda kohal USA üksused koos soomukitega. Ühelgi varasemal aastal pole välisüksused võidupüha paraadil oma tehnikaga väljas olnud. Nii ütles leitnant Merle Norit kaitseliidu peastaabi avalike suhete osakonnast.

Kaitseväe 1. jalaväebrigaadi teabeohvitser Sander Mändoja sõnul on liitlasüksuste osalemine võidupüha paraadil koos tehnikaga väga tervitatav. „Ka liitlastel on kindlasti hea meel, et nad saavad oma tehnikat nii tähtsal päeval näidata,” lisas Mändoja.

Paraadile neli USA soomustrasportööri

Marianne Mett (vasakul) ja Inge Tolga Võru linnavalitusest näitavad kaardil, et kõige parem on võidupüha paraadi jälgida Vabaduse tänaval Koreli oja ja Kooli tänava ristmiku piirkonnas. Foto: ERAKOGU

Liitlased on tema sõnul Eestis alaliselt kohal olnud alates 2014. aastast, nüüd on neil esimest korda võimalus osaleda ka võidupüha paraadil. Paraadil on kohal neli Strykeri soomusmasinat, mille hulgas on miinipildujaga soomuk, meditsiinisoomuk ja juhtimissoomuk.

Paraadil osaleb Ameerika Ühendriikide 2. ratsaväerügemendi 2. eskadroni kuuluv kompanii. See on soomustransportööre Stryker kasutav mehhaniseeritud jalaväeüksus, mis jõudis Eestisse tänavu aprillis ning paikneb praegu alaliselt Tapal.

2. ratsaväerügement moodustati 1836. aastal ning on peale Afganistani ja Iraagi operatsioonide osalenud ka esimeses ja teises maailmasõjas ning Ameerika Ühendriikide kodusõjas.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD