Menu

.      

Võrumaal ehitusobjekte nagu sügisel seeni

Möödunud nädala lõpus oli meie kandis kaks tähtsündmust: reede keskpäeval avas Väimelas uksed 3,7 miljonit eurot maksev puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskus Tsenter ning paar tundi hiljem peeti Meremäe vallas Võmmorski külas 4,6 miljonit maksma mineva Piusa kordoni sarikapidu.

Terasemalt ringi vaadates ja meenutades tekib oht, et nii mõnigi Võrumaa ehitus jääb üles lugemata, sest nii üllatavalt mitmekesiseid ehitustöid on käsil või siis äsja lõpetatud. Võru linnas valmis Vee tänava kvartal, kus said ideaalselt korda tänavad ja kõnniteed. Linn sai säästliku valgustuse. Kuu aega tagasi avati pidulikult Võru gümnaasium. Pidulik avamine on ees juba külalisi majutaval hotellil Georg.

Antsla linnapilt  uueneb, Lasva sai lasteaia. Metsavenna talus ehitatakse pidevalt ja nüüd on ideaalses korras ka Mõniste-Ape maantee. Võru sai hiljuti uue politsei ja päästemaja, Vastseliina kerkib uus päästedepoo. Sõmerpalu vallas areneb ettevõtluskeskkond.

Maksimarketist saab pärast juurdeehitise valmimist tõeline kaubanduskeskus. Pikal tänaval ootab juba mitu aastat avamise ootel Bauhofi kaubandushoone. Kagukeskuses hakkavad  puhuma uued tuuled, sest tulemas on uus ankurrentnik – toidupood. Kindlasti ei ole see loetelu täielik.

Mida vajaks linn veel? Kindlasti nüüdisaegset perearstikeskust, veekeskust … Tamulal võiks sõita lõbusõidulaev, sest vaade linnale ja Roosisaare suunas on lummav. Pealegi öeldakse ju lauluski: mereks meil on Tamula. Põlvamaal on Saesaare järvel oma laev ja Räpinas sadam.

On teada, et ehitamisele eelneb pikk ettevalmistus. Piltlikult öeldes: et homme ehitada, selleks oleks tulnud ettevalmistustega alustada juba üleüleeile. Sel eelarveperioodil (2014–2020) on Eestil lootus Euroopa Liidult saada 5,9 miljardit eurot. Valmidus seda raha kasutada peab olema väga veenev ja põhjendatud.

Ettevõtlusnädalal ütles maavanem Andres Kõiv, et teha ei tule ainult seda, mida peab, vaid missioonitundest tuleb teha veel palju-palju asju. Ainult see tagab arengu.{fcomment}

ARVAMUS