Menu

.      

Lumest ja pakasest on ka kasu, kui oskad neid kasutada

Jaanuari kolmas pühapäev on Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) eestvedamisel alates 2012. aastast kuulutatud ülemaailmseks lumepäevaks (FIS World Snow Day), mida tähistati ligemale poolesajas riigis. Selle päeva ellukutsumise eesmärk oli saada värskesse õhku lumevõlusid avastama, kelgutama-suusatama lapsi ja koos nendega ka isasid-emasid.

Lumega annab siduda keskkonnateemasid, sest ennast kõrbealadel elavate inimeste asemele mõeldes võib tõdeda, et põhjamaades elavad inimesed lõbutsevad puhta joogivee sees ja peal!?

Väga suurejooneliselt ja meeldejäävalt tähistas lumepäeva  oma juubelinädalale punkti pannes Haanja vald. Pühapäeval sai Haanjas koos kelgutamise-suusatamise, koerarakendiga sõitmise, täpsuslaskmise ja hea tujuga veeta päeva päikesepaistes ja mõistlike külmakraadidega.
Lumepäeva päikeseloojanguks oli Haanja külje all köetud kaks suitsusauna: üks meestele, teine naistele. Sai kuulda isegi ühte suitsusaunanalja.
Naised rääkisid, et meestega on kogu aeg üks probleem probleemi otsa. Küll tahavad sauna, küll jahile, küll kalale, küll Kõvverkõrtsi ja nüüd Finiši pubisse … Küll oleks hea elada ilma nende probleemideta. Aga kui tõesti mehi poleks ja neid probleeme ka mitte, mis siis? Siis jääks ainult üks probleem. Ja see oleks? Kust leida üks mees?

Lumepäeval visati õhku huvitav mõte. Linnainimesed olevat lume ja pakase ära kaaperdanud!? Nimel kuuleb ja näeb telekast, kuidas linnainimesed ei saa lume tõttu liigelda, kuidas linnainimese auto ei lähe pakasega käima ja tuleb kutsuda autoabi. Torud külmuvad ja kutsutakse toruabi. Kukkudes kutsutakse kiirabi … Küsiti: kas keegi teab maal kedagi, kes autoabi kutsub? Ikka naabrimees kutsutakse!

Lumi ja pakane on parimad abilised vaipade, katete, pehmete mänguasjade, paksemate riiete jne sügavpuhastamiseks. Ikka nii, et vaip lumele ja klopatsiga valu anda, siis puhtale lumele tõsta ja korrata, korrata. Pärast seda tasub vaibad pakase kätte rippuma jätta ja tolmulestad, koid ning muudki pahalased kaovad. Koos vaipadega saabub tuppa värskus.

ARVAMUS