Menu

.      

Võrus kasutati tasuta õigusnõustamist agarasti

Tasuta õigusnõustamisel said inimesed oma muresid juristidega arutada silmast silma. Foto: MAARJA ROONÕIGUSABI ❯ Esimese tunni jooksul tuli reedel, 20. jaanuaril Võru Kandle kultuurimajja kogenud juristidelt nõu küsima 30 inimest. Abivajajaid tuli kolme järgneva tunniga aina juurde. Olukord oli rahulik, võrreldes Pärnu õigusringiga, kus alguses tuli maavalitsuse saal inimesi pungil täis ja järjekorra pärast mindi sõnelema, kuid huvilisi jagus Võruski küllaga.


Kaheksas nõustamislauas istusid kogenud juristid, kes aitasid inimesi korteriühistute ja elamumajanduse, töölepingu ja maksuõiguse, pärandi ja omandireformi ning paljude teiste küsimustega. Levinumateks muredeks olid perekonnaõiguse, sealhulgas lapse elatisrahaga seonduv ning igasugused võlanõuded, füüsilise isiku pankrot ja kiirlaenude tagajärjed.


Vanaproua Leida, kes rääkis Jana Kitteriga oma pärandi jaotamisest, jäi saadud abiga väga rahule. „Mind aidanud inimene oli õppinud õiget asja ja omas inimestega suhtlemise annet,” ütles Leida. Ta lisas, et kohtu ja politseiga ei ole tal oma 80 eluaasta jooksul kokkupuuteid olnud, sest juba väiksena õpetas proua isa teda kohtu ja haiglamaja uksi vältima.


Üritust korraldas Eesti Juristide Liit, mille direktoriks on võrumaalastele endise maasekretärina tuttav Krista Paal. „Inimeste mured on väga suured ja õigusabi vajatakse palju, sest see ei ole eriti odav,” ütles Paal.


Tasuta nõustamisega saab Paali väitel inimestele vähemalt juhtlõnga kätte anda. „Mõnikord piisab ühest lausest,” ütles ta. Ta tõi näite ühest vanaprouast, kes oli viimased 20 aastat asjatult erinevate asutuste vahel sõelunud, sest omandireformi seadus tema juhtumile ei kehtinud.
Paal võrdles tasuta õigusringi protestiaktsiooniga, mille eesmärk on näidata, et vajadus õigusalase nõustamise järele on suur.


Tavaolukorras kõigub juristidelt nõu saamise tunnihind Eestis 26 ja 180 euro vahel. Krista Paali arvates on juriidilise abi kõrge hind osaliselt põhjendatud, sest elukutse nõuab suurt haritust ja ebaadekvaatne nõu võib inimese elu sõna otseses mõttes ära rikkuda.


Tasuta õigusabi saab ka e-portaalist juristaitab.ee. Krista Paali sõnul on Eesti Juristide Liit valmis omavalitsustega läbirääkimisi pidama, et abi saamise võimalusi parandada.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD