Menu

.      

124aastane Viitina raamatukogu: ajalooga maja, mõisaproua Krüdener ja raamatukogunõid Rosaalie

  • Kirjutas Liana Allas

Raamatukogunõid Rosaalie Aive Leppiku kehastuses. Foto: LUUTSNIKU RAAMATUKOGU JA KÜLASELTS

Käesoleva aasta septembris võib Viitina raamatukogu tähistada ühte väikest juubelit – viimased 20 aastat on raamatukogu peatuspaigaks olnud Viitina mõisahoone. Millistes ruumides või millistes tingimustes raamatukogu 1898. aastal asutati või tööd alustas, selle kohta andmed puuduvad. Ka külvas segadust teine maailmasõda. Kui Aive Leppik 1995. aastal ametisse astus, asus raamatukogu kahetoalises korteris, 11. septembril 2002 aga avati uued ruumid Viitina mõisahoones.

Algus

„See minu raamatukokku tööle tulek on vahva lugu,” jutustab Aive. „Eelmine raamatukoguhoidja tahtis kuhugi minna, aga tal oli puhkus juba välja võetud. Ma olin siis lastega kodus ja ta ütles, et tule, ole minu eest nädal aega. Siis oli ju veel see käsitsi kaartide peale kirjutamine,” meenutab Aive. „Ta näitas mulle, kuidas neid laenutuskaarte täita tuleb, see oli kevadel 1995, siis ei olnud veel mingit RIKSi. Olin pärast nädalat sillas sellest ametist ja naersin talle, et kui sa kunagi peaksid ära minema, siis tule ütle mulle, sest see on nii äge töö. Ei läinud kaua aega mööda, kui ta tuli minu juurde ja ütles, et ma viisin täna valda lahkumisavalduse.” Edasi räägib Aive, et loomulikult ei jätnud ta juhust kasutamata. Seda enam, et lastega kodus olemise aeg hakkas otsa saama ning meelepärane töö oli kodukandis ja käeulatuses. Nelja kandidaadi seast valitigi uueks raamatukoguhoidjaks Aive, kohe tuli minna ka kutsekoolitusele. „Tol ajal sai selle läbida Tartus, kestis kokku paar nädalat. Õppisin kartoteegikaartide kirjutamist, mulle nii meeldis nende kirjete tegemine. Nüüd on nii palju muutunud.”

Mõisaproua 2019. aasta juulis Aive Leppiku kehastuses. Foto: ERAKOGU

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD