Menu

.      

VEB Fond kui iseseisvuse proovikivi

Esimest korda üle 20 aasta avalikustatud VEB Fondiga seotud dokumendid näitavad, et fondi loomine päästis noore Eesti Vabariigi pankrotist. Fond on jätkuvalt iseseisvuse proovikivi, sest fondiga seotud dokumentide võltsimine heidab praeguseni varju Eestit Brüsselis esindavale Siim Kallasele, Nordea Panga juhile Vahur Kraftile, Eesti Pangale ja Eesti valitsusele.


Ühelt poolt on Eesti Panga uue juhi Ardo Hanssoni poolt julge samm kõik varem salajaseks või konfidentsiaalseks tunnistatud dokumendid avalikustada. Paberid näitavad, et NSVLi Välismajanduspanka kinni jäänud valdavalt Eesti ettevõtete raha, 890 miljoni krooni hüvitamine oleks 1993. aasta algul tähendanud riigi pankrotti, sest eelarve maht oli vaid 2,7 miljardit krooni. Isegi võimas Venemaa hüvitas raha täies ulatuses vaid oma kodanikest eraisikutele ja ettevõtetele andis riigi võlakirju. Eesti ettevõtted oleks saanud Venemaalt oma raha kätte, kui Eesti riik oleks osalenud NSV Liidu valuutavõla katmises, mida oli kokku ligi 90 miljardi USA dollari ulatuses. Eesti riigi juhid otsustasid võla katmisest loobuda ja jätsid sellega ettevõtted ilma võimalusest Venemaalt raha kätte saada. Võlausaldajate rahustamiseks loodi Riigikogu otsusega VEB Fond, mis sisuliselt tähendas, et riik kirjutas Eestis enne 1992. aastat tegutsenud pankade klientide valuutaarved korstnasse.


Fondi dokumentide hilisema võltsimisega ei saanud Eesti riik varalist kahju, seda ei saanudki olla, sest fond ise oli loodud riigi kahjude vältimiseks. Küll aga sai kahju Eesti riigi maine, sest olukorras, kus enamikule ettevõtetest jäeti raha tuimalt maksmata, anti mõnele üksikule ettevõttele võimalus saada kätte ettenähtust rohkem. Avalikkuse luubi all olnud Nõukogude-Singapuri ühisfirmal TSL International jäi 1991. aasta lõpus Eestis tegutsenud Balti Ühispanga (UBB) kontodele kinni vaid kaheksa miljonit dollarit. Eesti Panga toonaste juhtide Siim Kallase ja Vahur Krafti otsustega suurendati seda kogust 32 miljoni dollarini. Nii Kraft kui ka Kallas on võltsimise motiivide osas seni suu kinni hoidnud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD