Menu

.      

Vastseliina maarahva laat 20

Vastseliina laat nähtuna tuletõrjedepoo tornist. Foto: BIRGIT PETTAIIgal Eestimaa paikkonnal on oma lugu, oma traditsioonid ja niinimetatud brändiüritus, mis reklaamib asupaika, mille järgi seda tuntakse. Kui setode kaubamärgiks on Seto Kuningriigi päevad, mis toovad kokku nii setosid kui ka külalisi kaugetest maailmanurkadest, siis Vastseliinas on selleks suureks tähtpäevaks alevi keskel toimuv kahepäevane laat.

Meedias Lõuna-Eesti kaubandusmekaks ja maainimeste „Hulludeks päevadeks” nimetatud Vastseliina maarahva laat peab tänavu 20. tegevusaasta sünnipäeva. Kui võrrelda inimese eluaastatega, on 20 alles arutu noorukiiga, mil ollakse veel eneseotsingute teel, tehakse vigu, et kogemuste kaudu õppida. Vastseliina laadal on jäänud need eneseotsigud ja kõhklused seljataha. Need aastakümned on Vastseliina laadast kasvatanud välja tugeva ürituse, kel mehist sitkust vastu pidada suveilmade meeleolude muutustele ja muutuva aja kiusatustele. Kui esimesed laadad tõid Vastseliinasse poolsada kauplejat, siis juba kaheksandal laadal oli kauplejate arvuks veidi üle 300, tänavusel juubelilaadal on kauplejaid aga lausa 600 ringis. Laat on aastakümnete jooksul laienenud peaplatsilt alevi tänavatele, hõlmates käsitöölistega pargiosa. Alevist saab kaheks päevaks saginaterohke ostu- ja müügikeskus, kus boonusena pakutakse pealaval tasuta meelelahutusprogrammi.

Vastseliina laada elujõuks on tema korrapäraselt töötav mootor – vabatahtlike meeskond, kus iga toimkonna liige tunneb endale määratud vastutusala, teeb tööd maksimaalse pingutusega ainult parima nimel. Ka sage kriitika laada organiseerimise aadressil on edasiviivaks jõuks, sest korraldustes tuleb olla paindlik, arvestada kohaliku kogukonna ettepanekute ja arvamustega. Vaatamata raskustele on laada toimkond aja jooksul arenenud, püüdes vigu ennetada ja õppides pidevalt nii enda kui ka teiste kogemustest. Selleks on väisatud Eestimaa suviste laatade kõrval naaberriikide Läti, Leedu ja Venemaa ettevõtmisi ning kogemusi rikastatud Põhjamaades (Taanis, Soomes, Rootsis), Prantsusmaal ja Ungaris, sest iseõppimine ja uudistamine on kõige paremad õpetajad.

Nii nagu iga mehhanismi töös kuluvad osad, on ka Vastseliina laada toimkonnas vahetunud aastakümnete jooksul tegevliikmeid. Heameel on tõdeda, et ükski koht pole jäänud asenduseta, sest Vastseliinas elab uute ideedega tegusaid inimesi. Korraldustoimkond nooreneb aasta-aastalt, staažikad tegijad on kasvatamas järeltulevat põlvkonda. Käesolevast aastast on laada korraldusesse kaasatud Vastseliina noortekeskus – peab uskuma, et igast väikesest sammust saavad alguse suured teod. Järjepidevuse katkematuse eest saame hoolt kanda vaid ise.

Kui mehhanismi liikuvate osade väljavahetamine tagab terviku veel parema töö, siis promootori väljalangemine tekitab protsessis suurema tühiku. Laada algusaastast alates on seda laadakarusselli vedanud Ivar Traagel, kindlalt on raudvarana praeguseni abistamas Adu Ojamets, Urmas Ojamets ja Lea Traagel. Vaatamata vastakatele arvamustele tuleb kõigil siiski tõdeda, et nii suurel üritusel peab olema üks eestvedaja, kellel on visioonid ja uutmissoovid ning kes julgeb vastu võtta ka ebapopulaarseid otsuseid. Ivar Traageli laada algusaastatel antud lubadus kümme laata ära teha on kasvanud 20 laadani, kuid loodame, et tahet ja energiat jätkub veel vähemalt samapaljuks. Määravaks saab, kas on jätkajaid.

20 aasta jooksul on laadamelu ootuses üles sirgunud terve põlvkond noori, kelle tiksuvate aastaringide tähtsündmuste esikümnes on kindlasti oodatud laat. Vastseliina laadal on kultuuriaja-looline tähtsus paikkonna jaoks. Kui ühelt poolt toob laat Vastseliina kanti tuhandeid külalisi, olgu need siis müüjad, ostjad või uudistajad, siis väga oluline on ka kohaliku kogukonna erinevate sugupõlvede kokkusaamine laada ajal, kinnistades nii sidemeid kodukohaga. Laata võib võrrelda suure külapeo, kooli või suguvõsa kokkutulekuna, kus paljusid tabab jällenägemis- või taaskohtumisrõõm. Kasvõi kord aastas oma sünnipaiga külastamine annab jõudu kohalikule kogukonnale, et äraminejatest saavad kord tagasitulijad.

Jõudu ja tahet tegijatele veel 20 aastaks! Tere tulemast tulijatele 21. ja 22. juunil Vastseliina maarahva laadal!

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD