Menu

.      

Eestit ootab põgeniketulv

Põgenikelaev Vahemerel. 	  Foto: INTERNETIMMIGRANDID • Eestisse Venemaa kaudu saabunud mõned kümned vietnamlased on jäämäe veepealne osa – nii nagu tervet Euroopa Liitu, ootab ka Eestit lähiaastatel põgeniketulv. Esialgu oli Eesti puhul juttu 326 põgenikust, aga eile selgus, et tuleb üle 1000, ja Saksa mõjukas ajakirjas Der Spiegel äsja avaldatud, senistel varjupaigataotlustel põhineva ülevaate põhjal on Eestisse planeeritud lähiaastatel ümber asustada ligi 10 000 põgenikku. Euroopa Liitu saabuvad põgenikud põhiliselt Liibüast, Süüriast, Eritreast, Somaaliast, Nigeeriast ja Gambiast.

Aafrikast ja Lähis-Idast saabuvate põgenike kvootide jagamisel Euroopa Liidus lähtutakse vastuvõtja riigi rahvaarvust, majanduslikust edukusest, tööpuudusest ja sellest, kui palju põgenikke on juba vastu võetud. Eesti kõrgem kvoot tuleneb heast majanduslikust olukorrast ja vähesest tööpuudusest, võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega. Lähtudes rahvaarvust on lisaks Eestile suuremad põgenike vastuvõtjad Rootsi ja Saksamaa.

Euroopa Komisjon võtab põgenikke puudutava määrustiku vastu käesoleva aasta lõpuks, mille järel muutuvad kvoodid liikmesriikide jaoks kohustuslikuks ja mille järgi hakatakse põgenikke automaatselt ümber jagama. Kvoodiplaanid ei puuduta Suurbritanniat, Iirimaad ja Taanit. Suurbritannia ja Iirimaa ei kuulu Euroopa Liidu vaba liikumist tagavasse Schengeni tsooni ning Taanil on välja kaubeldud eristaatus.

{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD