Menu

.      

Maanteeamet kutsub üles näitama oma liiklusteadlikkust

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Maanteeamet alustab reedel väljakutsenädalaga, mille jooksul kutsutakse liiklejaid ennast teadlikus liikluskäitumises proovile panema.

"Väljakutsete vastuvõtmine ehk enda proovilepanek milleski ootamatus on väga populaarseks saanud. Maanteeamet esitab nüüd väljakutse kõigile, kes soovivad liikluses teadlikumalt käituda. Alustuseks kutsume liiklejaid olema oma sõpradele kaine rool, aga juba laupäeval kutsume üles lähedase sõiduvahendit kontrollima," ütles maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Gerli Grünberg.

Reedel on üritus "Olen täna sõbrale kaine rool". Lähedaste võimuses on alkoholi tarvitanud inimest takistada sõidukirooli istumast või takistada sõidukijuhti üldse alkoholi tarvitamast.

Laupäeval on väljakutse "teen täna enda ja sõbra liiklemisvahendi korda". Kõik, mis liigub, vajab hooldamist. Maanteeamet soovitab vaadata üle, kas auto õlitase on normis või kas rattakett on õlitatud ning võiks uurida ka näiteks vanaemalt või naabritädilt, kuidas on lood nende jalgratastega. 

Pühapäeval on väljakutse "valin täna peatoe õige kõrguse". Autoõnnetuse korral on peatoe ebaõige seadistuse tõttu väga suur risk saada surmavaid vigastusi või seljaaju trauma. Ja kui juba peatuge kontrollitakse, võiks vaadata, kas turvavööl ei ole keerde sees ja kas pingutusmehhanism toimib. 

15. juulil on väljakutse "täna liiklen teisiti". Kui liikled tavaliselt autoga, siis miks mitte teha seda sel päeval jalgsi Kui ühistranspordiga, siis miks mitte teha seda jalgrattaga. Maanteeamet soovitab leida endale sobivaim viis, kuidas teisiti liigelda. 

16. juulil on väljakutse "järgin täna piikiirust". Liiklus ei ole koht, kus püüda aega tagasi võita. Piirkiiruse eiramine ei mõjuta ainult ühte ohukomponenti, vaid mõjub doominoefektina rohkematele teguritele.

17. juulil on väljakutse "täna ei näpi liigeldes telefoni". Rööprähklemine liiklusesse ei sobi ning sel päeval võiksid liiklejad katsetada, kuidas on veeta üks päev autoroolis kõrvaliste tegevusteta.

18. juulil on väljakutse "täna peatun, vaatan, veendun ja tänan". Liikluses on jagatud vastutus – ka jalakäijal on oluline enne teeületust peatuda, vaadata mõlemale poole ja veenduda teeületuse ohutuses ning kui sõidukijuht laseb sind üle tee, siis ole hea ja täna teda.

Väljakutsenädal toimub reedest 18. juulini ning liituda on võimalik maanteeameti Facebooki lehel. Tegu on esmakordse ürituste sarjaga, mille raames loositakse välja kolm 50-eurost Neste kinkekaarti, kolm 50-eurost rattapoe kinkekaarti ning kolm enda nähtavaks tegemise komplekti.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD