Menu

.      

Laenumaksega hilinetakse enim ootamatute väljaminekute tõttu

  • Kirjutas BNS

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse tellitud laenukäitumise uuringust selgus, et laenumakse tasumisega hilinejatest tõi suurim osa ehk 42 protsenti hilinemise põhjusena välja ootamatud väljaminekud.

Uuringus osalenud hilinejatest on 33 protsenti laenumakse õigeaegse tasumisega hätta jäänud sissetuleku vähenemise tõttu ning 21 protsenti seetõttu, et ei osanud oma kulusid õigesti planeerida, teatas Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus.

"Elukaaslasest lahkuminemise põhjusel on laenumakse õigeaegse tasumisega hiljaks jäänud 12 protsenti naistest. Mehi, kes sel põhjusel on laenumakse tasumisega hiljaks jäänud, on vaid 2 protsenti. Elukaaslasega ühiselt laenu võttes on oluline omavahel kokku leppida, kuidas laenumaksete tasumine jaguneb ning kuidas jaguneb laenuga ostetud toote või kinnisvara kasutamine lahkumineku korral," ütles teabekeskuse juht Mari-Liis Jääger pressiteates.

Veel selgus uuringust, et 84 protsenti vastanutest maksab laenumakse tagasi alati õigeaegselt ning et Kesk-Eestis elavad inimesed on laenumakse tasumisega hiljaks jäänud kaks korda rohkem kui Põhja-Eestis elavad inimesed. 

Pooled laenuvõtjad on laenumaksega hiljaks jäämise korral püüdnud saada maksetähtaja pikendust, 29 protsenti on otsinud lisasissetuleku võimalusi, 27 protsenti on laenumakse tasumiseks võtnud laenu pereliikmetelt, 15 protsenti on laenanud sõpradelt ja 6 protsenti on võtnud kiirlaenu. 

Peaaegu poolte laenumaksjate laenukoormus moodustab 11–30 protsenti sissetulekust, enam kui veerand inimestest tasub sissetulekust kuni 10 protsenti laenumakseteks ning 11 protsenti vastanuist tasub laenudeks 31–50 protsenti sissetulekust.

Uuringust selgus, et krediiditoodetest kasutatakse enim kodulaenu ja krediitkaarti, vastavalt 55 protsenti ja 38 protsenti vastanutest. Väikelaenu ja liisingut kasutas vastavalt 23 protsenti ja 22 protsenti vastanuist. 18–29-aastased kasutavad keskmisest enam järelmaksu võimalust ja võtavad kiirlaenu. Krediitkaarte on oluliselt rohkem üle 40-aastatel inimestel.

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse tellitud uuring viidi läbi mais. Uuringus osales 1007 inimest vanuses 18–74 eluaastat.

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus on loodud 2010. aastal eesmärgiga toetada inimesi majandusalaste otsuste tegemisel, jagada teadmisi rahaasjade korraldamisest ning aidata kaasa finantskirjaoskuse edendamisele Eestis.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD