Menu

.      

Kaitseliit tunnustas aasta parimaid

  • Kirjutas BNS

Parim naiskodukaitsja on seekord Kristi Randla Võrumaa ringkonnast. Ta on naiskodukaitsesse panustanud juba enam kui 15 aastat ja tõenäoliselt teeb seda pensionini ja siis ka veel edasi – ta teeb oma vabatahtlikku tööd tõesti südamega. Foto: AIGAR NAGEL

Tartu vSpa konverentsikeskusse kogunes laupäeval ligi 90 kaitseliidu ja tema nais- ning noorteorganisatsioonide tegusamat liiget, et saada pidulikul galal kätte tunnustused.

Kaitseliitlaste, naiskodukaitsjate, noorkotkaste, kodutütarde ning noortejuhtide parimad selgusid kõigis kaitseliidu malevates, naiskodukaitse ringkondades ja noorteorganisatsioonides. Tunnustused nominentidele andsid kätte kaitseminister, kaitseliidu ülem ja kaitseväe juhataja. Kuulutati välja eelmise aasta parimatest parim kaitseliitlane, naiskodukaitsja, kodutütar, noorkotkas ja noortejuhid.  Kõiki nominendid said kingitused, aasta parimad ka rahalise preemia. Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi tänas organisatsiooni parimaid panuse eest.

Foto: Markus Sein

Fotol vasakult:

Aasta kodutütar Reena Reidla (Sakala ringkond)

Aasta Kodutütarde noortejuht Kristo Sinivee (Pärnumaa ringkond)

Aasta kaitseliitlane Alfred Hallika

Aasta naiskodukaitsja Kristi Randla

Aasta noorkotkas Andreas Idavain (Harju malev)

Aasta Noorte Kotkaste noortejuht Raigo Õiglas (Lääne malev)


"Me kõik – mehed, naised ja noored – oleme Põhjakotka all üks pere," viitas Ühtegi organisatsiooni vapile. "Täna me näeme, kuidas ukrainlased oma maad kaitstes kõigeks valmis on, seda nii rindel kui tagalas. Niisamuti peame ka meie olema valmis keerulisteks olukordadeks, kui peaksime nendega silmitsi seisma. Teie seda kindlasti olete. Teie olete need, kes aitate teisi, kes ei vaja ise abi, kes on eeskujuks teistele."

Eestis on kaitseminister Hanno Pevkuri sõnul kümneid tuhandeid inimesi, kes valmis oma igapäevategevuste kõrvalt vabatahtlikult riigikaitsesse panustama. Ja kuigi on üliraske nende kõikide seast kedagi eraldi välja tuua, on tema sõnul rõõm tõdeda, et Kaitseliit seda kõike teeb.

Aasta parimaks kaitseliitlaseks valiti Alfred Hallika Tallinna malevast. Ta on Kaitseliidu liige alates 2008, malevkonna lahingkompanii võitleja alates 2015, olles tõusnud seal rühmavanemaks ja oma rühma vaieldamatuks autoriteediks. Ta täidab ka kompanii veebli kohustusi. Aastatel 2021 ja 2022 oli ta oma malevkonna sõdurioskuste kursuse vanem ja ühtlasi taktika instruktor. Aastatel 2021, 2022 ja edaspidi ka 2023 on osalenud ja osaleb ta kaitseliidu kooli nooremallohvitseride kursuse koosseisulise instruktorina. Lisaks sellele on ta osalenud aktiivselt  lahingkompanii erinevatel väljaõppe üritustel instruktorina. Kompaniis on ta teistele allohvitseridele selge eeskuju ja loomulikult on ta ära teeninud kõigi võitlejate lugupidamise. Tema eelmise aasta üks enim tähelepanu saanud ettevõtmisi oli Eesti mobiilse saunakompleksi saatmine Ukrainasse rindel võitlevale Toompea malevkonna sõpruspataljonile.

Parim naiskodukaitsja on seekord Kristi Randla Võrumaa ringkonnast. Ta on naiskodukaitsesse panustanud juba enam kui 15 aastat ja tõenäoliselt teeb seda pensionini ja siis ka veel edasi – ta teeb oma vabatahtlikku tööd tõesti südamega. Ta on aastaid olnud aktiivne vabatahtlik juht erinevate tasandite juhatustes, tehes seda tööd läbimõeldult ja äärmise korrektsusega. Tema südameasjaks on ohutushoid – kaasahaarava insrtuktorina koolitab ta teisigi naiskodukaitsjaid elanikkonnakaitse teemadel koolitajateks ning teeb selles valdkonnas ka aktiivselt koostööd päästeametiga. Tema teiseks kireks on patrullvõistlused – ta on osalenud kaheksal korral naiskodukaitse koormusmatkal ning mitmel korral ka maailma üheks raskeimaks militaarvõistluseks peetaval Admiral Pitka luurevõistlusel. Ta on väga hea motiveerija ning on koolitanud välja uue generatsiooni patrullvõistlustel käijaid, olles eeskujuks oma rahuliku meele ja asjalikkusega.

Parimaks kodutütreks tunnustati Reena Reidla Sakala ringkonnast. Kolmanda järgu kodutütrena on sellel noorel head teadmised nii esmaabist, metsas hakkamasaamisest kui noorematele õppetegevuse läbiviimisest. Loomult tulihingelisena võitleb ta järjekindlalt selle eest, et Kodutütarde organisatsioonis oleks noortel endil otsustamises üha suurem sõnaõigus, rühmajuhi ja noortekogu liikmena on tal selleks kõik õigused olemas. 2022. aastal kogunenud 625 osalustundi tõid talle nii ringkonna kui peavanema tänukirja.

Noorkotkastest tuli aasta parimaks Andreas Idavain Harju malevast. Ta on lisaks kolmandasse järku jõudmisele arendanud end ka horisontaalselt ja omab erialasid nagu autojuht, luuraja, sportlane, meedik ja pioneer. Oma kogemusi võrdväärselt iga kaitseliidu instruktoriga nii lõkketoitude ja välissõitude kohta jagab lahkelt. Ta on luurele minekuks parim valik. Teadupärast on ta ka algaja teadlane: oma 11. klassis tehtud uurimustöö ajateenistusest on ta kaitsnud hindele "väga hea".  Teist sellist kotkast Harjumaal ei leidu ja ka Eestis peaks sellist tikutulega otsima.

Kodutütarde noortejuhtidest tunnistati aasta parimaks Kristo Sinivee Pärnumaa ringkonnast. Kui ta midagi ette võtab, siis ikka suurelt ja põhjalikult. Ta on asendamatu oma ringkonna tegevuste laiendamisel ja uuendamisel ning erinevate võistluste mootor ja käivitaja. Noortejuhist teeb hea juhi see, kui tema enda rühma kodutütred teda märkavad ja tunnustavad – see juht on tüdrukute poolt kohe väga hoitud. Kui kuulete kaitseliidus sõna 'sõjasport', siis teate, et võite alati esikolmikust leida just tema nime. Kõiki oma oskuseid rakendab ta edukalt noorte heaks, olles 2022. aastal olnud Kodutütarde raskeima väljakutse, patrullvõistluse Ernake, peakorraldaja.

Noorte Kotkaste parim noortejuht on Raigo Õiglas Lääne malevast. Ta on noorkotkaste jaoks olemas juba üheksa aastat. Tema kindla käe kõrval kasvavad suureks Eestit väärtustavad noorliikmed. Tema lubadustel on 120-protsendine garantii, ta teeb kõike, mida lubatud, ja natuke peale. Kõik, kest temaga kokku puutuvad, teavad, et kõik torisejad ja porisejad muutuvad ühtäkki nägijateks ja tegijateks. Ta on pühendunud noortetööle ning eriti Mustadele Tiigritele ja Vormsi Viikingitele. Tänu tema tekitatud pärituulele on viimasel aastal kaitseliitu astunud üheksa noorkotkast.

20 PÄEVA ENIMLOETUD