Menu

.      

Kompetentsikeskus loob puidusektorisse miljoni eest uusi teadmisi

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Võrumaa Kutsehariduskeskuse kompetentsikeskus Tsenter teeb ligi miljoni euro eest rakendusuuringuid, mis aitaks tuua puidu- ja mööblisektorisse uusi teadmisi, kahekordistada sektori ettevõtete käivet ja muuta Lõuna-Eesti maailmatasemel puidutöötlemise kompetentsikeskuseks.

"Viime nelja järgmise aasta jooksul koostöös omavalitsuse ja teadusülikoolidega läbi rakendusuuringud, et tuua sektorisse uusi teadmisi, kahekordistada puidu- ja mööblifirmade käivet, luua uusi võrdlevaid viimistusmaterjalide andmebaase ja tagada ettevõtetele neile ligipääs," ütles Tsenteri juhatuse esimees Kalev Kaarna BNS-ile.

Kaarna tõi välja kolm valdkonda, kus uuringuid tegema hakatakse. Esimene on viimistlustehnoloogia, kus hakatakse võrdlema erinevaid viimistluse võimalusi, et ettevõtete jaoks välja selgitada kõige tõhusamad ja mõistlikumad lahendused. "Katsetame näiteks ka plasmatehnoloogia toomist puidusektorisse. Plasma võimaldab pinna omadusi muuta, teha see kas vett imavaks või hülgavaks," lisas Kaarna.

Teine suur valdkond on tootearendus, kus keskendutakse peamiselt toote turundamisele. "Katsetame pilgujälgmise ja emotsioonijälgimise tehnoloogiad, et kuidas peaks Eesti mööblitootjate tooteid üles pildistama ja neid veebis presenteerima, et see erinevates kultuuriruumides elavatele inimestele atraktiivne oleks," ütles Kaarna.

Kolmas suund on Kaarna sõnul tarkvarapõhine tootmisjuhtimine, kus analüüsitakse tööstusrevolutsiooni 4.0 mõju Eesti firmadele. "See tähendab eelkõige seadmete automatiseerumist ja sünkroniseerimist. Kui tootmisseaded suudavad omavahel suhelda, siis mis mõju sellel on? Mis on siin praktilised sammud väikefirmade jaoks, kuidas nad saaksid tarkvara kasutusele võtta ja mida see neile tähendab."

Kaarna märkis, et esmalt viiakse läbi uuringud, et saada kätte vajalik teadmine ning pärast seda hakkab Tsenter keskenduma ka vastavate teenuste nagu prototüüpimise ja konsultatsioonide pakkumisele. "See on tasuline ja meie eesmärk on jõuda nelja aastaga täiesti isemajandavaks," rääkis Kaarna.

Rakendusuuringute läbiviimiseks sai Tsenter 700 000 eurot toetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS). Projekti omaosalus on 123 529 eurot.

Võrumaa Kutsehariduskeskuse puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskus Tsenter avas uksed eelmise aasta oktoobris ja selle rajamine läks maksma 3,7 miljonit eurot. Tehase ehitust rahastas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) kuni 85 protsendiga ning Võrumaa KHK ja Võru maakonna kohalikud omavalitsused kuni 15 protsendiga.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD