Menu

.      

Simson: alkoholi aktsiisitõusu ära jätta ei saa

Võrumaa Teataja

Alkoholi aktsiisitõusu ärajätmine paneks riigieealarve tasakaalu halvenemise suunas liikuma ja seda riigikogus oleva eelarve puhul enam teha ei saa, isegi mitte rahandusminister, ütles keskerakondlasest majandusminister Kadri Simson rahvusringhäälingu raadiouudistele.

Simson ütles, et kui valitsus tegi oma maksuotsused, siis ei lähtutud ainult raha laekumisest, vaid alkoholi puhul oli oluline ka rahvatervise aspekt.

Kui pidada silmas järgmise aasta eelarvet, siis laekumised on Simsoni sõnul planeeritud rahandusministeeriumi ametnike parima prognoosi alusel, mida tasub usaldada.

"Rahandusministrist on korrektne vaadata pikemas perspektiivis ette. Kindlasti arutelu, milliseid makse riik koguma peaks ja kuidas see mõjub üldisele majanduskeskkonnale, peame pidama pidevalt," ütles Simson.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv rahandusminister Toomas Tõniste ütles, et jälgib alkoholiaktsiisi laekumisi ja kaalub ka võimalust teha ettepanek jätta veebruari algusesse kavandatud aktsiisitõus ära.

Ka IRL-i esimees Helir-Valdor Seeder leiab, et mõistlik piir on alkoholiaktsiisi puhul juba ületatud.

Maksuamet käis eelmisel nädalal riigikogu rahanduskomisjonis maksulaekumistest ülevaadet andmas ning selgus, et alkoholiaktsiisi on oktoobri seisuga laekunud 15,8 miljonit eurot prognoositust vähem.

Tõniste ütles teisipäeval, et alkoholiaktsiisi laekumine oktoobris vastab rahandusministeeriumi suveprognoosile, mille alusel on koostatud järgmise aasta eelarve, kuid ta jälgib edasisi laekumisi.

"Kuna aktsiiside tõus on saavutanud piiri, kus mõjutab ja on juba mõjutanud majanduse struktuuri negatiivses suunas - piirikaubandus lõunas, Soome turistide vähenenud ostud, väikepoodide mured ja nii edasi - siis kaalun ka võimalust teha ettepanek aktsiisitõus veebruari alguses ära jätta," sõnas rahandusminister.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD