Menu

.      

Alko1000: väiksem alkoholiaktsiisi tõus piirikaubandust ei vähenda

Pilt on illustratiivne FOTO: VT

Alkoholipoodide keti Alko1000 Läti haru omava ET Invest OÜ juhatuse liikme Einar Visnapuu sõnul ei mõjuta valitsuse otsus tõsta järgmisel aastal alkoholiaktsiisi plaanitust poole vähem eestlaste harjumust tuua Lätist odavamat alkoholi.

"Laias laastus ei mõjuta [valitsuse otsus] mitte midagi. Rahvas on aru saanud, et peale Eesti on meil kõrval ka Läti, kus on ka tore ja kõik on odav. Inimesed on harjunud käima," ütles Visnapuu BNS-ile. Ta lisas, et Läti ja Eesti järgmisesse aastasse planeeritavad aktsiisitõusud jäävad samasse suurusjärku ning hinnavahe jääb endiselt tuntavalt Läti kasuks.

Visnapuu sõnul ei mõjuta planeeritust poole väiksem aktsiisitõus mitte kuidagi Alko1000 laienemisplaane. "Investeeringutega ei juhtu mitte midagi. Ikla kaupluse laiendus peaks saama 10. detsembri paiku valmis," ütles ta.

Ikla-Ainaži piiril asuva Alko1000 kaupluse müügipind suureneb 700 ruutmeetrilt 1300 ruutmeetrini.

Valitsus teatas neljapäeval, et otsustas alandada õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiiside veebruarikuist tõusu poole väiksemaks, et vähendada piirikaubandusega seotud riske.

Kehtiva seaduse kohaselt peaks õlle aktsiis kerkima 1. veebruarist 17,65 protsenti, siidri aktsiis 17,89 protsenti ning kange alkoholi aktsiis 10 protsenti.

Kui alkoholiaktsiis tõuseb veebruarist plaanitust poole vähem, oleks õlle aktsiisimäär uuest aastast 16,89 senti mahuprotsendi kohta liitrist ja kange alkoholi aktsiisimäär 25,08 senti mahuprotsendi kohta liitrist.

Kuni 6-mahuprotsendilise etanoolisisaldusega veini ja kääritatud joogi aktsiisimäär liitri kohta tõuseb plaanitud mahus 20 protsenti 91,30 sendini liitrist ning kangema kääritatud joogi ja veini puhul 147,82 sendini liitri kohta.

Lätis tõuseb õlleaktsiis 1. juulist praegusega võrreldes 24 protsenti 5,6 sendini alkoholimahu protsendi kohta ja veiniaktsiis 18 protsenti 92 sendini.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD