Menu

.      

Omanikud vahetasid kahjumis Wermo juhtkonna välja

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kahjumiga mööblit tootvat Wermot on aidanud vee peal hoida kinnisvarast saadud tulu. Foto: Võrumaa Teataja

AJALUGU VÕRUMAA TEATAJA Neljapäev, 8. mai 2008

MAJANDUS • Majandusraskustesse sattunud Võru mööblitootja ASi Wermo tegevuse ümberkorraldamine algas ettevõtte juhtkonna väljavahetamisega. Aprilli teisest poolest juhib firmat pikaajalise mööblitootmiskogemusega Aivar Ojastu, talle koha vabastanud Olev Lüütsepp keskendub edaspidi Wermo kinnisvara arendamisele.

„Wermo ei eristu mingil moel teistest Eesti kohalikest mööblifirmadest,” ütles ettevõtte nõukogu esimees Neinar Seli. Statistikaameti andmetel on viimase aasta jooksul Eesti mööblitööstuse tootmismahud viiendiku võrra langenud ning sellest tuleb otsida ka Wermos kavandatavate muudatuste põhjust.

Eesti mööblitööstus kannatab kolme mõneti ravimatu tõve käes. „Esiteks, puit on viimase viie aasta jooksul kolm korda kallinenud,” lausus Seli. „Teiseks, tööjõukulu on sama perioodi vältel peaaegu kahekordistunud. Kolmandaks on riigisisene tarbimine vähenenud, seda ka suurte era- ja riiklike tellimuste osas.”

Tänavu esimeses kvartalis tõi mööblitootmine Wermole 2,4 miljonit krooni kahjumit. Et kahjum ei suureneks, otsustas nõukogu firmat reformima asuda.

„Usun, et uus juhtkond käsitleb probleeme turul võimalustena,” jätkas Seli. Üks lahendus on tema sõnul keskenduda tellimusmööbli valmistamisele.

Nagu Tallinna ja Tartu mööblitööstusi, on ka Wermot Seli sõnul pinnal hoidnud tegelemine oma kinnisvaraga. Selle arendamist Võrus jätkatakse. Kavas on tootmine väiksemale pinnale koondada, et vabanevale kinnisvarale tulusam kasutusviis leida.

Töökohti koondatakse

Ümberkorraldustega kaasneb Seli sõnul mõne töökoha koondamine. „Eelkõige tahame kriitiliselt üle vaadata kontoritöötajate poole ning vaid häda sunnil vaatame meistrite poole,” ütles ta.

Mida ettevõtte tegevuse ümberkorraldamine täpsemalt kaasa toob, peaks selguma 1. juuniks. Selleks kuupäevaks peab 25. aprillil tööd alustanud Ojastu esitama omanikele Wermo strateegilise arengukava.

„Pärast seda saab selgeks, milliseid tooteid hakatakse edaspidi tootma ning millistel sihtturgudel tegutsema ning kui suur on optimaalne töötajate arv,” ütles Seli.

Tema sõnul pole omanikud alates 1995. aastast, mil Wermo erastati, ettevõttest kordagi dividende välja võtnud, kogu tulu on fi rma arendamisse suunatud. „Ka eelseisev arendus tähendab lisainvesteeringute toomist Võrru,” lausus Seli.

AS Wermo
• 1. jaanuaril 1969 loodi Võru metsakombinaadi mööblitsehhist ning Antsla ja Veriora puidutöötlemistsehhist Võru mööblivabrik.
• Võrus oli põhitoodanguks elutoamööbel, Antslas esikumööbel ja Verioras lastemööbel.
• 1. jaanuaril 1989 reorgani seeriti Võru mööblivabrik koos Võru metsakombinaadiga Võru metsatööstuskoondiseks, 30. mail 1989 nimetati see Wermoks.
• 1. jaanuaril 1990 sai ettevõtest riigiaktsiaselts, 17. märtsil 1995 erastas selle AS Thompson.

Allikas: Wermo

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD