Menu

.      

FOTOD Konide korjamise maraton Võru linnas

  • Kirjutas Võru Linn

FOTOD: Aigar Nagel

Võru linnavalitsus korraldas täna pärastlõunal "Meri algab siit" ja "Maailmakoristuspäev 2020" kampaaniate raames suitsukonide korjamise, millest võttis osa 62 inimest Võru linnavalitsusest, Võru Gümnaasiumist, Võru Spordikeskusest ja Võrumaa Arenduskeskusest.

Kreutzwaldi pargist alanud, gruppides mööda Tamula randa ja tänavaid liikunud ning linna keskväljakul lõppenud korjeaktsiooni käigus koguti ühe tunniga kilekottidesse 1,8 kilogrammi konisid.

FOTOD: Aigar Nagel

Koristustalgud algasid juba nädala alguses, kui Võru linna koolid käisid erinevatel päevadel linna eri paigus prügi koristamas. Siis korjati kokku 3,5 kg konisid. Seega nädala jooksul korjati linnas kokku 5,3 kg konisid ehk ligi 8300 koni.

FOTOD: Aigar Nagel

Korjekampaania eesmärgiks on teavitada üldsust ulatuslikust suitsukonide reostusest ja nende sattumisest meie veekogudesse. „Näitasime koos oma meeskonnaga eeskuju - me hoolime linnast ja meie veekogude puhtusest. Küsimus pole kindlasti mitte ainult ühekordses koristusaktsioonis, vaid eelkõige põhimõtete näitamises ja seeläbi väärtuste juurutamises ühiskonnas,“ ütles linnapea Anti Allas.

FOTOD: Aigar Nagel

Suitsukonide korjamine on tänavu erilise tähelepanu all, sest veekogude üks suurimaid reostajaid on just sigaretikonid. Valitseb valearusaam, et konisid ja muud setet puhastab veepuhastusjaam. Tegelikkuses suubub suurem osa vihmaveest otse lähimasse veekogusse. Lisaks plastikust filtrile, mis ei ole biolagunev, on suitsukonis peidus üle 40 ohtliku keemilise ühendi.

FOTOD: Aigar Nagel

Üks koni võib mürgitada 1000 liitrit vett ja saastada terve ruutmeetrijagu elusloodust!

Põhjus, miks konid merre satuvad, on kas puuduv sademevee kaevuluukide kogumiskamber või plastkiust sigaretikonide kiire lagunemine väikesteks osadeks, mis põhjustavad veekeskkonnale suurt kahju. Lisaks on antud kampaania eesmärgiks muuta inimeste käitumisharjumusi ning luua seoseid enda ja "teiste" vahel, andes tulemuseks nii tervema ja mitmekesisema elukeskkonna kui ka puhtamad tänavad.

20 PÄEVA ENIMLOETUD