Menu

.      

Kagukeskusesse üles seatud vahakujude näitus jääb külastajatele avatuks terveks kuuks

  • Kirjutas Kadi Annom

Helen ja Helgi Toomsalu (vasakult) reede hommikul esimestena  Kagukeskuses üles pandud vahakujude näitust külastamas.  Foto: AIGAR NAGEL

Reede hommikul avati pärast mitut päeva ettevalmistusi Võru Kagukeskuses vahakujude näitus, kuhu on eksponaatideks seatud ligi poolsada kvaliteetset vahakuju suurejoonelistest tegelastest.

Avamispäeva hommikul ei lasknud esimesed huvilised end kaua oodata. Helgi ja Helen Toomsalu olid näituse esimesteks külastajateks ja leidsid väljapaneku juhuslikult kaubanduskeskuses muid toimetusi tehes. „Me kindlasti ei kahetse, et siia sisse astusime. Väga huvitav näitus. Me ei ole kumbki varem ühelgi vahakujude näitusel käinud ja seetõttu tekkis ka kohe huvi vaatama tulla,” rääkisid Helgi ja Helen Toomsalu pärast külastust oma emotsioonidest. „Eriti huvitav oli minu jaoks see, et näituse kuraator seletas ühe vahakuju tagamaid. Õllevaadi sisse oli aheldatud mees, kellel on ühes käes pits ja teises käsi, kuhu asetatud raha. Tuleb välja, et keskajal Saksamaal aheldati need mehed, kes alkoholiga liialdama kippusid vaadi sisse ja sunniti neid seal nii kaua käsi pikkas annetust küsima, kuniks trahviraha on kokku saadud. Muidugi võisid möödujad anumasse ka märjukest valada, aga kui õhtuse kontrolli käigus selgus, et mees oli vägijooki tarbinud, siis määrati rahatrahvi summa kahekordseks ja selle teenimiseks kuluv aeg pikenes veelgi.

Veelgi huvitavam oli see, et sellise karistuse jaoks sai ettepaneku teha mehe naine. Tollel ajal ju naised tööl ei käinud ja kui mees vägijoogiga liialdama kippus, siis oli see suureks mureks perega hakkamasaamisel. Võib ainult muidugi ette kujutada, kuidas selle vaadi sees päevi elada oleks. Pead ju magama ja tualetis käima ja kõike tegema. Vot see on paras karistus küll,” muljetas Helgi Toomsalu. Veel võlus naisi see, et vahakujud nägid tõetruud välja. „Need, kelle silmavaade oli siiapoole suunatud, tekitasid ikka kõhedust küll. Täpselt nagu päris,” juurdlesid esimesed külalised ja lisasid, et ka välja pandud multifilmikangelased olid toredad ja muhedad vaadata.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD