Menu

.      

Elmar Hoop: ühtset võru keelt ei ole olemas

Elmar Hoop eile Võrumaa Sõjameeste Ühenduse ansambli proovis Võrus pensionäride päevakeskuses.        Foto: Võrumaa TeatajaTeenekas ja aktiivne võrulane Elmar Hoop (92), kel jätkub jaksu laulda nii kolmes kooris, oma elumälestusi kirja panna kui ka ühiskondlikel teemadel sõna võtta, ütles Võrumaa Teatajale, et ühtset võru keelt pole olemas ja selle järele pole ka vajadust. Tal on oma seisukoht ka Võru instituudi suhtes – tema arvates tegeldakse seal riigi raha raiskamisega. Järgneb intervjuu Elmar Hoobiga.

Võtsite toimetusega ühendust, sest soovisite esitada omapoolset kommentaari Võrumaa Teatajas ilmunud artiklile (vt 5. märtsi Võrumaa Teatajast artiklit „Mõttetud keeleripatsid vaevavad maksumaksja kõhna kaela” – toim), kus väljendati seisukohta, et Võru instituut on „minevikku suunatud pilguga” ja tegeleb „kamarajuraga”. Mida teie sellest arvate? Kas selline võru keele arendamine, millega Võru instituut tegeleb, on vajalik?


Elmar Hoop: Olen sellise võru keele tõlkimise vastu. Igal pool on oma murre – Haan-
jas oma, setudel oma. Kanepis, kust mu vanemad pärit, oma. Ühtset võru keelt ei ole olemas! Uma Lehest ma näiteks üldse aru ei saa. Ja setu keel on tegelikult hoopis piiriala keel, mis on kujunenud mitmete teiste, näiteks slaavi keele, liitmise teel. {jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD