Menu

.      

Piirivalvurid tabasid Setomaal kaks ebaseaduslikku piiriületajat

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Piirivalvurid tabasid Setomaal kaks ebaseaduslikku piiriületajat FOTO: Kalev Annom

24. novembril tabasid piirivalvurid kagupiiri lähistel ebaseaduslikult piiri ületanud mehe ja naise, kes on pärit Kuubast.

Sündmused said alguse kella 15.30 paiku, kui piirivalvurid avastasid Setomaal Ulitina külas piiriäärsel alal kahe kahtlustäratanud inimese liikumise. Sündmuskohale jõudes peeti kinni mees ja naine, kes kogutud infole tuginedes ületasid ebaseaduslikult piiri suunaga Venemaalt Eestisse.

Esialgsetel andmetel on tegu Kuuba kodanikega. Nad peeti kinni ja viidi täpsemate asjaolude selgitamiseks kordonisse. Edasise uurimise käigus selgitatakse välja, mis asjaoludel ja millist teekonda läbides võisid nad Eestisse jõuda ning mis võis olla ebaseaduslikult piiri ületanud kuubalaste tegelik sihtriik.

Saatse kordoni piirivalvur Renet Merdikes ütles, et ebaseadusliku piiriületuse avastasid piirivalvurid oma igapäevase töö käigus piirilõigul, kuhu piiriehitusega tänaseks veel jõutud ei ole. „Sellele vaatamata on antud juhtum heaks kinnituseks, et piirivalvurid töötavad tipptasemel ning kahtlane liikumine meie piirialal saab avastatud ja ebaseaduslik tegevus tõkestatud,“ märkis Merdikes.

Ta möönis siiski, et kui ebaseaduslike piiriületuste katsed peaks kasvama, on piiri valvamisel suur abi püsivalt välja ehitatud piiritaristust. „Täna ei ole endiselt ohtu massiliseks sisserändeks. Kui olukord peaks aga muutuma, annavad piiriehituse järel paigaldatavad tehnilised seadmed, viivitusaed ja korralikud ligipääsuteed piirivalvuritele väärtuslikku aega jõudmaks piisavate jõududega õigel ajal õigesse kohta nii, et saaks vajadusel tõkestada ka suuremate gruppide ebaseaduslikud piiriületused,“ selgitas ta.

Sel aastal on piirivalvurid kagupiiril ebaseaduslikult piiriületuselt avastanud üle 50 inimese. Neist enamus olid Eesti kodanikud, kes veetsid piiriala lähistel vaba aega ning panid ebaseadusliku piiriületuse toime eksitusest. Lisaks avastati viis salakaubavedajat ning seitse ebaseaduslikult rändelt tabatud välismaalast.

20 PÄEVA ENIMLOETUD