Menu

.      

Mossitame liivakastis ja jätame meile pakutud võimaluse kasutamata

  • Kirjutas Meelis Mõttus Mõniste vallavolikogu liige

Meelis Mõttus (paremalt esimene) selle aasta jaanuaris vallavolikogus haldusreformi üle arutlemas. Foto: ANDREI JAVNAŠAN

Haldusreform Võrumaal ei taha edeneda. Suurest Võrumaast ja Võrumaa valdade liidust ei tule midagi välja.

Riik on pakkunud võimaluse ja raha vabatahtlikeks ühinemisteks, kuid seda ei soovita kasutada. Lihtsam on vanaviisi edasi elada ja kritiseerida valitsejaid maapiirkonnas elu tuksi keeramises.

Aga veel pole kõik kadunud. Käesolev haldusreform on hetkel paratamatu ja meil tuleks võtta riigilt maksimum, mis selle reformi elluviimiseks on lubatud, näiteks liitumistasud ja koondamistasud. Arvestama peaks ka sellega, et ega see reform kindlasti viimaseks jää.

Teen väga konkreetse ettepaneku kõigile Võrumaa ettevõtjatele ja inimestele sekkuda viimasel sekundil protsessi.

Võtke oma tuttaval volikogu liikmel nööbist kinni ja jätame koos isiklikud huvid tahaplaanile.

Teeme otsuse, mis parandaks lähiaastatel elujärge Võrumaal. Veel on võimalik moodustada valdade liite, kus oleks üle 11000 inimese ja kus saaks elu hakata korraldama lähtuvalt vajadustest. Rõuge initsiatiivil kokku kutsutud valdade liiduga peaksid veel ühinema Vastseliina, Antsla ja Urvaste vald.

Energiat ei peaks kulutama mõtlemisele, et kuhu tuleb keskus, kuidas erinevate valdade erinevaid teenuseid ühtlustada, kus kui kaua vägisi kooli hoida, mis saab uue valla nimeks jne. Nende probleemide lahendamise peaks usaldama uuele volikogule.

Ajutiselt võiksid alles jääda olemasolevad vallad oma asukoha ja struktuuridega.

Praegused vallavanemad võiks palgata uue valla halduskogusse. Halduskogu hakkaks lähtuvalt vajadustest ja võimalustest uut struktuuri moodustama, teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust ühtlustama.

Raha, mis riik on ühinemistoetusteks lubanud, tuleks kasutada ainult investeeringute omaosaluste tasumiseks. Investeeringud peaksid olema suunatud energiasäästu ja ökonoomse ning kiire ühenduse loomiseks reaalse piirkonnakeskusega ehk Võru linnaga.

Selliselt käitudes suudaksime minu hinnangul targa tegutsemise korral investeerida Võrumaale üle kümne miljoni lisaeuro väljastpoolt tulevat raha ja muuta elu reaalselt paremaks.

Kui me jätame võimaluse kasutamata ja pillume liivakastis mossitades üksteisele liiva silma, siis jääme ka edaspidi valitsust kiruma ja kõrvalt vaatama, kuidas Võrumaa inimestest tühjeneb.

20 PÄEVA ENIMLOETUD