Menu

.      

Maimu Kurvits 100 – vanem kui Eesti riik

Helju Kalme ja Udo Tell näitavad külalistele juubilari tehtud sugupuud. Foto: ANDREI JAVNAŠAN

PILDIGALERII JUUBELITE JUUBEL • Eile, rukkimaarjapäeval, 15. augustil oli Misso sotsiaalkeskuses rahvarohke – koguneti teisele korrusele õnnitlema Maimu Kurvitsat, kellel täitus 100 aastat.

„Olen sündinud teisel pool Võru, Antsla kandis, kuid kui isa suunati 26. mail 1924. aastal siia metsnikuks, siis sellest ajast olen missolanna,” ütles saja-aastane Maimu Kurvits, keda kõik teavad kui haruldaselt hea mäluga inimest.

Maimu Kurvitsal on täpselt meeles, kuidas temast oleks saanud õpetaja, kuid Võru õpetajate seminar lõpetas tegevuse ja nii tuli hakata Võrru gümnaasiumi käima. Hea õppimise eest sai Maimu Kurvits stipendiumi.

Kõige pikemalt on Maimu Kurvits töötanud pearaamatupidajana.

„Raamatupidaja amet sai selgeks õpitud vallavalitsuses töötamise ajal, mil tuli teha väga erinevaid töösid,” meenutab Maimu Kurvits.

Ühte Maimu Kurvitsa suurt tööd, sugupuud, näitasid Helju Kalme ja Udo Tell kohalolnuile suure uhkusega.

Omaette teema on laulmine, millest Maimu Kurvits väga lugu on pidanud ja nii kinnitasid lauluansambli „Meelespea” liikmed juubilari rinda kuldnoodi.

Maimu Kurvits lubas, et elab 101 aastaseks ja veel natuke peale ja pikaealisuse saladuseks olevat tervis, sest Maimu ei mäletagi, et ta oleks kunagi haige olnud. Nüüdki, 100aastasena käib ta trepist ja saab endaga hästi hakkama.

Misso kooli või Vastseliina gümnaasiumi õpilastel oleks tarvis Maimu Kurvitsast kirjutada uurimus.

Nõos arvati, et kui rukkimaarjapäeval on kuiv ilm, tuleb kuiv ja soe sügis. Eile oligi ilus ilm. Rukkililli põldudel aga silma ei hakanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD