Menu

.      

Võrukivilased tähistasid Villaku talus ekskavaatori viiekümnenda aasta juubelit

Võrukivilased (vasakult) Milvi Paloots (64), Gennadi Lukjanov (78), Kalju Udras (80), Maimu Udras (78) ja Heino Karba (74). Tagaplaanil legendaarne „kopp” kopamahuga 0,8 m3. Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

E 652 A – 1966 • Kui Kalju Udras kevadel 80aastaseks sai ja tal külas käisime, siis juubilar endast eriti rääkida ei tahtnud. Ikka viis ta jutu mujale. Rääkis abikaasast, kellega 29. aprillil sai 55 aastat abielus oldud. Ja muidugi ekskavaatorist, mille 50. aasta juubel pidi augustis olema ja veel ratastraktorist, mis 30 aastat vana.

Nii sõitsimegi augustis taas Villaku tallu ekskavaatori ehk traaglain ekskavaatori ehk karjäärikopa – E 652 A, mudel L, väljalaskeaasta 1966 – juubelile. Tähtsa sündmuse puhul olid kohale tulnud mitmed endised tellisetehase Võrukivi töötajad, kes otse või kaudselt ekskavaatoriga seotud.

Võrukivi tellisetehas Võrus, Liitva linnaosas umbes 30 aastat tagasi.Kalju Udras, kes töötas Võrukivis 37 aastat, ja mäletab hästi, kuidas ta 1966. aasta augustis „kopa” Tallinnast Männikult treileriga Võrru tõi ja sellega töötama hakkas. Kalju Udras oli siis 30aastane noormees.

Võrukivist leidis Kalju Udras ka abikaasa Maimu, kes töötas Võrukivis kivilao juhatajana ligemale 30 aastat.

20 PÄEVA ENIMLOETUD