Menu

.      

Päikesepargid: ühistu rajab Missosse ja Värskasse elektrijaamad

  • Kirjutas Tomi Saluveer

Võrumaal võib päikeseenergia tootmise üheks pioneeriks pidada Viido Polikarpust, kelle Kurenurme päikesepark oli mitu aastat hädas elektrivõrku ühendamisega. Päikesepark alustas siiski tööd eelmisel kevadel. Nüüd plaanib mees rajada koos teadlastega päikeseelektrijaama juurde katsebaasi, et uurida päikese- ja tuuleenergia kasutamise võimalusi. Fotod: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

ELEKTRIENERGIA ❯ Lähikuudel toimub Lõuna-Eestisse kahte päikeseparki rajava tulundusühistu asutamiskoosolek. Ühistu eestvedaja on MTÜ Piiriäärne Energiaarendus juhataja Urmo Lehtveer, kelle sõnul on asutajaliikmete ringis ligikaudu paarkümmend päikeseenergia vastu huvi tundvat isikut.

„Plaanime ühistu sügisel tööle saada ja enda jaoks esmalt selgeks teha, kuidas selle kaudu elektrit müüa õnnestub,” ütles Lehtveer. „Kui see on selge, saame hakata ühistu liikmete ringi laiendama. Ühistuks koondudes on energiat toota ja seda müüa oluliselt odavam.”

Ühistu liikmeteks oodatakse Lehtveere sõnul kõiki päikeseenergia tootmise vastu huvi tundvaid isikuid, nii valdadele kuuluvaid ettevõtteid kui ka eraettevõtjaid ja -isikuid. Ühistu liikmetel oleks tema sõnul kõigil üks hääl, sõltumata sellest, kui suur on liikmete osalus parkide tootmismahust.

Ühistu rajab esialgu kaks päikeseenergia jaama Värskasse ja Missosse, mida saab ühistu liikmete lisandumise ja osakute müügi korral järk-järgult laiendada. Kahe elektrijaama planeeritav võimsus pärast lõplikku väljaarendamist oleks kokku 1,2 megavatti.

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD