Menu

.      

Lasteaiaõpetajate palgatõus on osades valdades veel kinnitamata

  • Kirjutas Heleri Lakur

Rõuge lasteaia Lepatriinu rühma lastel oli eile käes tõsine tööpäev, sest kauaoodatud lumi oli nagu palgapäev ka laste jaoks. Käesoleva aasta esimest töötasu pole aga kätte saanud kaugeltki mitte kõik Võru maakonna lasteaiaõpetajad, kelle palk tõusis ametlikult 1. jaanuarist. Foto: AIGAR NAGEL

Lasteaiaõpetajate tööjõukulude toetuseks jagab riik tasandus- ja toetusfondist kokku 15 miljonit eurot.

Toetust antakse 2020. aastal omavalitsusüksusele juhul, kui kohaliku omavalitsuse otsusel on lasteaiaõpetaja töötasu alammäär toetuse saamise aastal vähemalt 90 protsenti ning magistrikraadiga või sellega võrdsustatud tasemega lasteaiaõpetajal vähemalt 100 protsenti üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäärast.

Oma otsusest lasteaiaõpetajate palga alammäära tõstmiseks on haridus- ja teadusministeeriumile teada andnud kõik Võru maakonna omavalitsused, küll aga ei ole suuremat töötasu näinud veel nii mõnigi lasteaiaõpetaja.

Palgatõus käes, aga palka pole

Nii mõnigi omavalitsus pole käesoleva aasta eelarvet kinnitanud, küll aga tõusis kõikidel lasteaiaõpetajatel palk 1. jaanuarist.

Rõuge vallavolikogu on kinnitanud, et 1. jaanuarist on lasteaiaõpetaja kuutasu alammääraks täistööajaga töötamise korral 1184 eurot ja magistrikraadiga või sellega võrdsustatud tasemega lasteaiaõpetajal 1315 eurot. Sama on kinnitanud ka teised vallad ja Võru linn.

Puiga lasteaia direktori Ere Kungla-Jalajase kinnitusel pole nende õpetajad veel töötasu osas muutust näinud, ehkki tegemist on võrdlemisi väikese palgamuutusega. Võru vallavanem Kalmer Puusepp ütleb toimetusele selgituseks, et praegu Võru valla 2020. aasta eelarve menetlemine käib. See tähendab, et enne eelarve vastuvõtmist ei saa ametlikult kinnitada lasteaiaõpetajatele uut palga alammäära. Kungla-Jalajase sõnul pole selles midagi imelikku, sest palganumbrid on ka varem ära kinnitatud. „Inimestel ei jää midagi saamata ja palgavahe arvutatakse hiljem tagantjärele,” selgitab Jalajas, kelle sõnul rõõmustatakse ka tänavuse palgatõusu üle.

Umbes 60 eurot keskmiselt juurde

Seaduse järgi tõusid lasteaiaõpetajate palgad aasta algul keskmiselt 59–60 euro võrra võrreldes möödunud aastal kehtestatud töötasudega. Rõuge lasteaia direktor Ene Mõttus ütleb toimetusele, et tänavu töötab aias kokku 13 õpetajat, kellest kümme saavad 1184 eurot ja kolm õpetajat 1315 eurot brutotasuna. „Sellest, et haridus hakkab tulevikus rolli mängima, on räägitud rohkem kui kümme aastat tagasi,” sõnab Mõttus, ja selleks on lasteaed alati valmis olnud. Direktori sõnul on nende majas tööd saanud alati õpetajad, kel on kõrgharidus või ollakse parasjagu omandamas vajalikku haridust. „Praegu on meil üks Nursi rühma õpetaja, kel on kõrgharidus käes, aga teeb hetkel pedagoogilist aastat juurde,” selgitab Mõttus. Käesoleva aasta palgatõusust rääkides lisab ta, et nende õpetajad on aasta esimese palga kätte saanud. „Olgem ausad, möödunud aastal oli see tõus märgatav, kui palgalisa oli 100–150 eurot, sel aastal ollakse rõõmsad ka selle vähese üle,” sõnab direktor. „Ka tööle saamisel oleme sellega alati arvestanud ja kõik pingutavad selle nimel, et töötasu oleks piisav,” tunnustab Mõttus nii töötajaid kui ka koostööd vallaga.

Rõuge vallavolikogu esimehe Aigar Kalgi sõnul eraldatakse riigipoolseks tasandustoetuseks 34 193 eurot ja lapsepõhiseks toetuseks 15 704 eurot, kokku 49 897 eurot. Võru vallavanema Kalmer Puusepa sõnul on riigipoolne toetus koolieelsete lasteasutuste õpetajate tööjõukuludeks on 159 852 eurot. Setomaa, Antsla valla ja Võru linna toetuste kohta toimetusel andmed lehe trükkiminemise ajaks puudusid. Haridus- ja teadusministeeriumi sõnul on peale lasteaiaõpetajate töötasu suurendamise kohaliku omavalitsuse üksusel võimalik kasutada toetust ka tugiteenuste kättesaadavuse tagamiseks ja tugispetsialistide töötasuks.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD