Menu

.      

Paet: loodetavasti saab Kohver lähiajal uue kaitsja

Välisminister Urmas Paet FOTO:InternetVälisminister Urmas Paeti sõnul võib Eston Kohver saada lähiajal uue, Eesti riigi poolt palgatud kaitsja.

Paet kinnitas BNS-ile, et Eesti ametivõimud tegelevad aktiivselt kaitsepolitsei töötajale Eston Kohverile uue advokaadi leidmisega. "Loodan, et saame lähiajal uue kaitsja, kes on Eesti poolt palgatud, mitte Venemaa poolt määratud," sõnas ta.

Paet lisas, et rahvusvaheline toetus Eestile on tugev. "Järjest tuleb meie partnerite ka liitlaste seisukohavõtte, milles nõutakse Kohvri tagasisaatmist," sõnas ta. USA välisministeeriumi esindaja ütles teisipäeval, et Ameerika Ühendriigid kutsuvad Venemaad üles korraldama viivitamatult Eston Kohveri ohutu ja kohese tagasijõudmise Eestimaale.

Eesti kaitsepolitsei teatas eelmise nädala reede õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum toimus Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik viidi füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sama päeva õhtul väitis Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) avalike suhete keskus, et Eesti kaitsepolitsei ametnik peeti kinni Pihkva oblastis, kus ta olevat viinud läbi salajast operatsiooni.

FSB teatel võeti Kohverilt ära Tauruse püstol koos salvedega, sularaha summas 5000 eurot, erivarustus salajasteks audiosalvestusteks ja materjalid, mis sisaldasid instruktsioone teabe kogumiseks.

Moskva Lefortovo ringkonnakohus kinnitas laupäeval, et Eesti kaitsepolitsei ametnik Eston Kohver on võetud seoses spioneerimisjuurdlusega vahi alla.

Teisipäeval õnnestus Moskva saatkonna konsulaarosakonna juhataja Signe Matteusel kaitsepolitsei ametniku Eston Kohveriga vanglas kohtuda. Edaspidi on Eston Kohveril võimalik konsuliga ühendust võtta telefoni teel. Igaks kohtumiseks peab taotlema eraldi loa.

20 PÄEVA ENIMLOETUD