Menu

.      

Advokaat: Kohveri juhtumil on positiivse lahenduse võimalus

Tuntud Vene advokaadi Mark Feigini hinnangul on Venemaa Julgeolekuteenituse (FSB) poolt kinni peetud ja spionaažis süüdistatava Eesti kaitsepolitsei ametniku Eston Kohveri juhtumis mitmeid asjaolusid, mis viitavad loo positiivse, ehkki mitte väga kiire lahenemise võimalusele.

Vene advokaadid Mark Feigin ja Nikolai Polozov kinnitasid kolmapäeval Twitteris, et nad võtsid vastu Eesti välisministeeriumi ettepaneku kaitsta Kohveri huve kohtus. Kolmapäeva õhtuks ei olnud Feiginil veel õnnestunud Kohveriga kohtuda.

"Enne kui ma otuse tegin, olid mul teisipäeval telefonikõnelused ja konsultatsioonid Eesti välisministeeriumi esindajatega, Eesti konsuliga Moskvas, vajaliku teabe vahetus," ütles Feigin kolmapäeva õhtul BNS-ile.

Advokaadi sõnul on tema vaateväljas hetkel mitu olulist momenti, mis võivad kaitse jaoks tähtsat rolli etendada. "Esiteks tekib küsimus, miks Eston Kohverile määratud advokaat vahistamise kohta õigeaegselt kaebust ei esitanud," osutas Feigin. Samuti märkis ta, et on mitmeid protsessuaalseid momente, mida FSB oma tegevuses Kohveri suhtes lihtsalt eiras, see võib samuti anda eelduse kaitse edasisele tegevusele.

"Siin on ka poliitiline element - tuleb meeles pidada, et õigusemõistmist kui niisugust Venemaal praegu pole: kõiki otsuseid sellistes olukordades ei teha mitte kohtus ning tegutseda tuleb õigusvälises ruumis," lisas advokaat.

Tema sõnul on väga tähtis kaasata ja apelleerida selliste kaalukate struktuuride poole nagu Euroopa Liit, Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee.

Võimalikest raskustest nimetas advokaat kaitse vajadust saada ligipääsu riigisaladusele, et saada aimu juhtunu motiividest. Selles mõttes oleks parim tee viia lahendus Eesti ja Vene eriteenistuste eneste tasemele, leidis advokaat.

"See, et siin on mängus poliitilised motiivid, on ilmselge. Piiriäärseid raskusi on Eesti ja Venemaa vahel vahemgi olnud, kuid need on kuidagi lahenduse leidnud. Miks siis nüüd oli FSB-l tarvis teha kõike seda, mis juhtus?" küsis Feigin.

Vene poolelt valjult kõlanud süüdistused spionaažis osutavad advokaadi hinnangul soovile muuta Kohveri juhtum näidisprotsessiks.

Feigini sõnul on praegu oluline rõhutada, et Kohver asus Eesti territooriumil, nagu Eesti pool on algusest peale väitnud. "Sellisel juhul ei saa Vene poolel kellelgi tema vastu mingeid pretensioone ega süüdistusi olla - inimene võib oma riigi territooriumil tegelda millega iganes," rõhutas Feigin usutluses BNS-ile.

Feigin ei välistanud ka halvimat stsenaariumi, mille korral kohus lükkab Kohveri alibi kõrvale, mõistab ta süüdi ja määrab karistuse. Sel juhul läheb Kohveri vabastamise protsess keerukamaks, kuna jõuab valitsustevahelisele tasandile.

"Ent kui Eesti välisministerium aktiivselt sekkub, kui Euroopa Liit toetab, kui probleem õnnestub lahenada näiteks kahe riigi eriteenistuste juhtide tasandil, siis võibolla ei venigi kõik see väga pikaks," lisas Feigin. "Lõppude lõpuks ei tule selles olukorras rääkida mitte juhtumi lõpetamise tähtaegadest, vaid tegevuste, sealhulgas kaitse sammude summa efektiivsusest."

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD