Menu

.      

Piiril läinud rabelemiseks

Pärast kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri kinni nabimist läinud aasta septembri algul läks piiril, ametlikult küll veel kontrolljoonel, Kagu-Eestis hirmsaks rabelemiseks. Esiteks otsustati peaaegu et üleöö ära piirikoridori puhastamine, mida muidu oli varem pidevalt edasi lükatud. Mehed on peal ööpäevaringselt ja töö tehakse ära poole aastaga. Teiseks leiti koheselt viis miljonit eurot Meremäe vallas Võmmorskis asuva Piusa kordoni uuendamiseks. Need on sammud, mida piirivalvurid ootasid pikisilmi aastaid ja mida nad ilmselt polekski jõudnud ära oodata, kui poleks olnud eelpool mainitud õnnetut sündmust.

Sündmuse enda kohta uuemat infot ei ole, teada on ainult nii palju, et politseinik viibib Moskvas vahi all ning tema kinninabimise osas lähevad Eesti ja Vene piiriesindajate arvamused lahku. Eesti pool väidab, et ta võeti kinni Eesti poolel, Vene pool sellega ei nõustu. Üks on ometi kindel: Tartu rahuleppe järgse piiri järgi, mis peaks praeguseni kehtima, oli Kohver Eesti poolel. Vene pool võiks seda lepet austada, sest Eesti oli esimene riik maailmas, mis tunnustas selle leppega Nõukogude Venemaad, ja ühtlasi oli Venemaa esimene, mis tunnustas iseseisvat Eesti Vabariiki.

Piiri puhastamisest on olnud juba kasu piiriäärsetele elanikele. Lisaks metsa mahavõtmise võimalusele on piirilt praktiliselt kadunud illegaalsed piiriületajad. Praeguse info kohaselt pole sel aastal olnud ühtegi illegaalse piiriületuse juhtumit, möödunud aastal oli selleks ajaks juba üks aafriklane Võmmorski ligidal metsa surnuks külmunud. Augustis leiti Piusa jõe äärest ühe uppunud mustanahalise mehe surnukeha. Aasta varem aga läks Meremäe valla metsades lahti tõeline inimjaht, kui sealsed elanikud olid näinud küla vahel vietnamlasi liikumas ja sellest piirivalvet informeerisid. Pärast seda pani piirivalve kontrolljoone ümbruse valvekaameraid täis, aga ikka oli juhtumeid, kus inimesed üle pääsesid. Nüüd aga käib piiril metsalõikus, saed undavad ja kutsumata külalised ei julge tulla. Hea, kui nii jääbki.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD