Menu

.      

Kalvi Kõva: sotsiaalmaks võiks väljaspool Tallinna olla madalam

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva oma Rõuge kodus söögilaua taga intervjuud andmas. Foto: Võrumaa TeatajaRiigikogu liige, maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva ütles intervjuus, et investeeringute meelitamiseks maapiirkondadesse peaks sotsiaalmaks olema väljaspool Harjumaad madalam. Sotsiaalmaksu alandamise kompenseerimiseks tuleb taastada ettevõtte tulumaks.

Kui meie vestlus Kalvi Kõvaga oli tema Rõuge (täpsemalt Jaanipeebu küla) kodus kestnud juba enam kui tunni ja aeg oli otsi kokku tõmbama hakata, küsisin, miks kõvemad Võru mehed on sotside üldnimekirjas nii kehvadel kohtadel: endine peasekretär Kalvi Kõva alles 24. kohal ja endine esimees, põllumajandusminister Ivari Padar suisa 115. kohal, aga näiteks majandusminister Urve Palo on üsna kõrgel, teisel positsioonil. Selle peale kergitas Kalvi kulmu ja ütles, et Urve Palo ei ole mingil juhul teisel kohal. Näitasin talle siis telefonist nimekirja, kus Palo ilusasti teisel kohal. Kalvi pööritas silmi. Talle oli see uudis. Siis aga rahunes ta kiirelt ja rääkis, et tegelikult ei oma nimekirjad enam mingit olulist rolli. Nad olid kunagi tähtsad, nüüd enam mitte. Riigikokku saamiseks enam 50 häälest ei piisa, vähemalt 600 häält on ikka vaja kokku saada, isegi kui nimekirjas ollakse eesotsas.

Kalvi on kolinud väiksest saunamajast, kus ta viis aastat elas, uude ligi 100ruutmeetrise põhjapindalaga kahekordsesse renoveeritud majja, kus on elanud viimased kolm aastat. Ta rääkis, et see oli tema esivanemate kodukoht, tema vanaisa oli valla käskjalg. Kalvi lisas, et Rõugest Tallinna ei koli ta kunagi.

Miks te ei koliks Rõugest kunagi Tallinna?

Kalvi Kõva: Olen Võrumaa inimene, mulle meeldib rahulik elustiil ja elutempo. Tallinnas on hullumeelne kiirus, inimesed on teistsugused. Võrumaal saavad lapsed õues joosta ning tööd teha, nad teavad, mis on töö ja mis on tasu. Koos naise Marjuga anname töökasvatust oma lastele. (Kalvil on kolm last, alaealine tütar ja kaks alaealist poega – toim) Lapsed käivad Rõuges koolis ja lasteaias ning Võrus trennides. Nii head huviharidust, kui lastele antakse Rõuges ja Võrus, ma Tallinnas tagada ei suudaks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD