Menu

.      

Petseri – kagu-eestlaste kagupoolseim lähim naaber

Nii-öelda Seto maja projektipiirkonnas elab umbes 370 000 elanikku ja asub 7000 ettevõtet. Setomaa Valdade Liit ostis selle hoone 2006. aastal oksjonilt.  Foto: ANDREI JAVNAŠANNAABRITE JUURES • Kui ümber Võru tõmmata umbes 100kilomeetrise raadiusega ring, saab teada, kes on meie naabrid nii umbes poolteisetunnise autosõidu kaugusel. Loetelu on muljetavaldav, sest Petserile, Pihkvale, Irboskale jäävad selle sisse ka Ostrov, Põtalovo, Viljaka, Balvi, Gulbene, Smiltene, Valmiera, Ape, Valga, Valka, Tõrva, Otepää, Elva, Tartu, Põlva, Räpina, Värska … See ei ole loomulikult täiuslik loetelu.

Seto maja

Tähelepanuväärne on, et selle ringi sees on kolm riiki – Eesti-, Vene- ja Lätimaa. Paari kuu pärast leiab aset kolme naabri jaoks oluline sündmus – Petseri südalinnas avab uksed niinimetatud Seto maja, mis sai teoks läbi Eesti-Läti-Vene piiriäärse koostööprojekti („Kultuuripärandi ja selle ressursside kasutamise edendamine piiriregioonide tootearenduses”). Eesmärgiks on tõsta väikese ja keskmise suurusega ettevõtete võimekust, kogemuste vahetamist, õpilaste ettevõtlikkusealast koolitust ja julgustamist ning selleks modernse keskuse loomist.

Seto majast hakkab saama turismiinfot, suupisteid, nõu Pihkva ja Eesti tööstus-kaubanduskoja esindajatelt ning seal saab pidada seminare ja ülakorrusel rentida bürooruume, mis sisustatud vajaliku tehnikaga. Keskust hakkavad juhtima esindajad Petserist, Apest ja Eestist.

20 PÄEVA ENIMLOETUD