Menu

.      

Pangabuss peab vastu

Pangabussis saab sularaha välja võtta, aga ka muid pangatehinguid teha.  Fotod: KADI HAINASMAATEENUS • Üks kord kuus, kui Saru lauavabriku juurde saabub Swedbank’i pangabuss, pole tegemist suure järjekorra ega tunglemisega. Küll aga saab väita, et väikese paiga kohta on panka vajavaid kohalikke üllatavalt palju. Iga mõne minuti tagant saabub uus klient, kes soovib välja võtta pensionit, suurendada limiiti või kasutada muid panga pakutavaid teenuseid. Pangabussis on võimalik sooritada ju kõiki tehinguid, mida tavalises pangakontoriski.

Probleemid …

Mõningad väikesed probleemid esinevad siiski. Proua, kes soovib automaadist sularaha välja võtta, ei mõista, miks ei väljasta automaat summat suuremates rahatähtedes kui 20 eurot. Tema õnnetuseks on ka 20-eurosed kupüürid otsa saanud, mistõttu ei jää tal muud üle, kui leppida sellest poole võrra väiksemate rahatähtedega. „Raha on raha,” sõnab seepeale Lõuna-Eesti pangabussi teller Airi Kurs.

Saabub pensionär, kellel on olemas pangakaart, kuid kes pole oma vanuse tõttu automaadi kasutamises väga vilunud. Teller pöördub koheselt appi ja seletab talle rahulikult, kuidas asjad toimivad.

Pensionäride seas tõuseb esile ka arutelu, mis puudutab Saru–Ruusmäe–Misso ringi ajastust. Segadust tekitab 3. august, mil on pangabussil taas aeg Sarus olla. „Kas pension on nii varakult laekunud?” küsib murelik pensionär. Teller sõnab rahustuseks, et kui iga kuu viiendal kuupäeval olev pensionipäev jääb nädalavahetusse, on reeglina pension alati reedesel päeval üle laekunud ja seega ei tohiks raha kättesaamisega probleeme tekkida.

Kohalikke on hirmutatud jutuga, et bussi tegevuse jätkamiseks peab olema kliente peatuspunktis vähemalt 15. „Kas buss ikka jääb meile?” uurib murelik külastaja tellerilt.

Missugune kaotus tabaks kohalikke, kui pangabussi igakuine visiit kaoks hoopiski ära? Neil, kellel on olemas oma transport, pole vähemalt kord kuus Võru pangas käimisega probleeme. Keerulisem on aga pensionäridel ja maainimestel, kel puudub auto. Pangabussi külastava Taigi Kõivu sõnul ongi just viimasel põhjusel tema jaoks väga oluline, et pank jätkaks Saru külastamist. „Kohalik rahvas võitleb selle nimel, et buss oma käimist jätkaks,” ütleb ta. Üksteist ärgitatakse pangabussi teenuseid kasutama.

Kuna kohalikus kaupluses puudub kaardimaksevõimalus, rõhutab müüja Aili Liiva, et ka poele on pangabussi kohaletulek väga oluline.

Klientide arv näitab, et väikestes külades on pangabussi peatumine äärmiselt tähtis. Teller Airi Kurs rahustab kohalikke kliente – ta ütleb, et pangabuss peab vastu ja selle tegevus nii Sarus, Ruusmäel kui ka Missos on vähemalt käesoleva aasta lõpuni kindlustatud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD