Menu

.      

Terviseamet hoiatab: Hiina reisimisel tuleb arvestada Wuhanis leviva koroonaviirusega

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pixabay

Hiinas viibides järgige hügieeni ning vältige loomaturgu ja haigeid inimesi.

Aasta algusest on Hiina keskosas asuvas Wuhani linnas registreeritud 59 pneumoonia ehk kopsupõletiku haigusjuhtu, seni on surnud üks raskete kaasnevate haigustega inimene.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõuniku Irina Dontšenko sõnul ei ole Eestis hetkel muretsemiseks põhjust. „Ettevaatlikud peavad oleme inimesed, kel on lähiajal plaanis külastada Hiinat ja eriti just Wuhani linna,“ ütles Dontšenko, kelle sõnul on laboratoorsete uuringute tulemuste põhjal Wuhanis 41 juhul olnud tegemist uut tüüpi koroonaviirusega, mis seni on levinud loomadelt inimestele. „Võimalikuks nakatumise kohaks peetakse linnaturgu, kus müüakse mereande, eluslinde ja loomi. Inimeselt inimesele levikut ei ole seni täheldatud.“

Kõik nakatunud on seni olnud kohalikud, kokku on tuvastatud 763 haigestunutega lähedalt kokkupuutunut. Ühelgi haigega kokku puutunud inimesel pole seni uut koroonaviirust diagnoositud. Haigestunutel tekkis palavik, hingeldus ja radioloogilisel ülesvõttel tuvastatud kahepoolne kopsupõletik.

Otselennud Wuhanist Euroopasse on kolme sihtkohta – Pariisi, Londonisse ja Roomasse. „Nendes lennujaamades on kasutusele võetud ka ennetusmeetmed,“ ütles Dontšenko.

Seoses saabuva Hiina uue aasta tähistamisega soovitab terviseamet riskipiirkonna külastamisel järgida tavapäraseid ennetusmeetmeid . „Kinni tuleks pidada hügieeni- ja kätepesureeglitest, samuti tuleks hoiduda kontaktist hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega - vajadusel katke suu ja nina. Kindlasti tasub hoiduda eluslindude ja loomi müüvate turgude külastamisest ning kontaktist loomade ja lindudega ning nende eritistega.“

Pärast riskipiirkonnast naasmist tuleb tervist 14 päeva jooksul jälgida ning selles vahemikus palaviku või hingamisraskuse esinemisel võtta koheselt ühendust arstiga ning teavitada reisist Wuhani.

Koroonaviirused põhjustavad peamiselt kergeid haigestumisi - nohu, vahel esineb ka valulik kurk. Lastel võivad lisanduda köha ja palavik. Viirustel eristatakse 4 antigeenset gruppi. Haigus esineb talvel ja varakevadel. Koroonaviirused võivad harva olla alumiste hingamisteede haiguste tekitajateks. Sama sugukonda kuulub SARS-i haiguse tekitaja, mille tagajärjel hukkus 2002. aastal 800 inimest.

Terviseameti tegevuse eesmärgiks on tervisliku elu- ja õpikeskkonna kujundamisele suunatud rahvastiku tervise poliitika elluviimine tervishoiu-, tervisekaitse-, kemikaaliohutuse ja meditsiiniseadmete valdkonnas.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD