Menu

.      

Digiajastu jõuab Võrru

Koos uue projektoriga, mis neil päevil Võru Kandlesse üles seatakse, jõuab Võrru uus digiajastu, mis vahetab välja vana, ligi sada aastat kestnud filmiajastu.

Eile oli Võru Kandle juht Heiki Kelp uut tehnoloogiat tutvustades väga elevil ja lootis, et sellest on palju abi kinokülastuste arvu tõstmiseks.

Digiajastu tulek tähendab ühtlasi seda, et Võrru jõuavad täiesti uued Hollywoodi filmid, mida enam kinolindile ei paljundata ja mida Võru inimesed poleks enam kinos vaadata saanud. See oleks olnud eriti ülekohtune laste suhtes, kuna paljud uued multifilmid põhinevad kaasaegsel digitehnoloogial koos ruumilise 3D-pildiga.

Uue tehnoloogia tulek tähendab seda, et kino näitamine ei kao Võrust kuhugi, pigem vastupidi – kuivõrd Võrru jõuab Eesti mõistes tipptehnoloogia, siis pole nii head pilti seni Eestis mitte kusagil mujal kui tuttuues Viimsi kinos ja veel paaris kohas. Nagu on lubanud tehnoloogiat esindava ettevõtte juht, siis on uus pildierinevus võrreldes vanaga sama kui võrrelda vana kineskoobiga telekapilti uue FullHD tehnoloogiaga.

Võru kinokülastajaid peaks rõõmustama asjaolu, et Võrus kasutatav niinimetatud passiivne 3D-tehnoloogia võimaldab kinos kasutada enamikku kodukasutuses olevaid 3D-prille. Vajadusel saab kinost endale prillid ühe euro eest osta ja need peaks korraliku hoidmisega pidama vastu aastakümneid.

Uue tehnoloogia tulek näitab ühtlasi, et kino kuuldused kino surmast on pehmelt öeldes liialdatud. Niinimetatud 4K-tehnoloogia ehk praegusest FullHD tehnoloogiast kaks korda paremat pilti pole kodukasutajal võimalik niisama lihtsalt soetada. Selline tehnoloogia on lihtsalt kallis ja pole kodus kasutamiseks otstarbekas. Küll on aga kirgast pilti hea vaadata kinos, kus uus tehnoloogia pakub praktiliselt elutruud kujutist kinolinal.

Kinotehnoloogia on alati käinud ajast ees. Kui kino sadakond aastat tagasi avalikkuse ette jõudis, ei osatud kodudes liikuvast pildist unistadagi. Nüüd on taas kinos võimalik vaadata seda, mida kusagil mujal ei näe.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD