Menu

.      

Võru Kagukeskuses ja Maksimarketis sai elustamist õppida

  • Kirjutas Kadi Annom

Esmaabikoolitaja Külli Kivirand (vasakult) eile Kagukeskuses vanaema Sirje Oleskile ja Kaisa Oleskile õpetusi jagamas. Kiviranna sõnul on südamemassaaži tegemiseks parajalt palju jõudu vaja. Küll aga ei loe jõud ilma teadmisteta. On olnud olukordi, kus laps või eakas on jaganud oma elustamisteadmisi inimesele, kel olemas küll jõud, kuid puuduvad teadmised õigesti toimetamiseks. Foto: AIGAR NAGEL

PABERLEHT> Eestis sureb igal aastal tunnistajate juuresolekul südame äkksurma umbes sada inimest.

Südamemassaaž on elupäästev esimesel viiel kuni seitsmel minutil kuni kiirabi saabumiseni. Kõige tüüpilisem viga, mida kiirabiarstide sõnul tehakse, on see, et elustamist ei tehta üldse. Südamemassaažiga tekitatakse kehas vereringe ning veri jõuab elutähtsatesse organitesse. Lapse puhul võib südamerütm tagasi tulla kiiresti, täiskasvanu jaoks on vaja rohkem tööd teha.

Osalejad pigem tagasihoidlikud

Kord aastas, 16. oktoobril antakse kõikidele võimalus elustamist õppida. Nii elementaarne ning elutähtis asi on sageli paljude jaoks hirmus ja seda kas ei õpita üldse või on viimased näpunäited jäänud ammusesse aega, näiteks autojuhiloa saamiseks läbitud kohustuslik esmaabikoolitus.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD