Menu

.      

Elu dementsusega: segaduses uitajad ning hall ala hoolekandes

  • Kirjutas Sten Sang

Lõuna-Eesti erihooldusteenuste keskuse juhataja Kaja Solom korraldas teisipäeval Võrus MTÜ Elu Dementsusega tugigrupi kohtumise, kus mäluhäiretega inimeste lähedased said vajalikku nõu ja tuge. Foto: AIGAR NAGEL

Võru linnas kaob jaanuari esimese reede varahommikul teadmata suunas 92aastane Helgi. Ta ei mäleta enam hästi oma käike ja seiku isiklikust elust. Hilisõhtul leiab südikas teenistuskoer segaduses vanaproua võpsikusse takerdunult ja rändaja toimetatakse pärast arstilkäiku koju. Koju, kus ta elab üksi ning kust ta peagi uuesti uitama satub.

Globaalne mureküsimus

Maailmas on praegu 50 miljonit mäluhäirete ja dementsusega inimest, hinnanguliselt 30 aasta pärast eksleb neid ringi juba 150 miljoni jagu. Seda on rohkem kui sada Eesti riigi täit kodanikke. Alzheimer Europe’i statistika kohaselt elas Eestis 2012. aastal hinnanguliselt 21 720 dementsusega inimest. Uuemaid andmeid täpsustab Dementsuse Kompetentsikeskus koostöös Eesti haigekassaga.

Ametnikud toimetavad hoogsalt

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna nõunik René Randver kinnitab, et viimastel aastatel on dementsuse valdkonnaga hakatud üha rohkem tegelema. Suurimaks takistuseks dementsusega inimestele sobivate teenuste pakkumisel on spetsialistide ja teenuseosutajate kompetentside nappus, madal teadlikkus dementsusest ning abisaamise võimalustest.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD