Menu

.      

GALERII Saagu Parem ja Merling Reisid said loa stardiks Ukraina põgenike evakueerimiseks

  • Kirjutas Kadi Annom

Pühapäeva lõunaajal käis Võru Polikliiniku maja Saagu Parema otsaakna juures vilgas elu. Koguti vajaminevaid esmatarbekaupu kahe bussitäie Ukrainlaste tarvis, kelle evakueerimiseks saadi luba. FOTOD JA VIDEO: AIgar Nagel

Pühapäeva õhtul väljuvad Võrust kaks bussi, milles kokku 54 istekohta ning asuvad koos esmatarbekaubaga teele Ukraina poole, et sealt abivajajad peale võtta.

Kuna bussi tulijad on keerulises olukorras ja hetkeseisuga on olemas info, et inimesed on kannatanud külma käes, soovitakse neile reis võimalikult mugavaks muuta. Selleks kuulutas Saagu Parema keskus välja abikutse, mille vahendusel oli Võrumaalastel võimalik anda oma panus.

Pühapäeva lõunaajal käis Võru Polikliiniku maja Saagu Parema otsaakna juures vilgas elu. Koguti vajaminevaid esmatarbekaupu kahe bussitäie Ukrainlaste tarvis, kelle evakueerimiseks saadi luba. FOTOD JA VIDEO: AIgar Nagel

Koguti kokku turvatoole, tekke, patju, vett, toidukraami, villaseid sokke ja muud hädatarvilikku. Linnarahvas sai tooted tuua pühapäeval kella 14ni Saagu Parema otsaaknasse, kus töö käis superkiirelt ja vägagi organiseeritult. Kella poole kahe paiku olid enamik asjad olemas. Kel soovi omalt poolt veel midagi täienduseks tuua, siis vähemuses olid beebitoidud. "Ma olen siin lähtunud sellest, et näiteks, mida ma emana võtaksin kaasa kui läheksin lastega bussireisile Poola? Paneme muuhulgas bussipeale ka näiteks esmased hügieenitarbed ja ka ravimid. Mõtlesime ka sellele, et kui neil inimestel on jahe, siis bussireisil on villased sokid esmane, mida hea soe jalga tõmmata," selgitas Saagu Parema hing Piret Haljend ja lisas, et kogumisega tegeleti kella 14ni, siis jääb piisav varu aeg, et kõik vajalik kahte bussi organiseerida. "Me ei pea arvet, et kuhu mis toode läheb või kes mille täpselt endale saab. Kõik need asjad on mõeldud abivajajatele ja me ei soovi mingit aruandlust. Juhul kui bussi vastas on inimesi, kes ei tule bussile, kuid vajavad nendest toodetest midagi, siis see kõik on teretulnud. Peame usaldama üksteist ja aitama," lisas Haljend.

Alates esmaspäevast tegeletakse jätkuvalt üleüldise toodete kogumisega Ukraina abivajajate tarvis. Linnapea Anti Allas lubab, et juhul kui Saagu Paremas peaks tekkima ruumipuudus, siis on võimalus kasutada kaupade vastuvõtuks ka Võru Täiskasvanute gümnaasiumi ruume.

Pühapäeva pärastlõunaks oli Saagu Parema keskus lõpetanud kiire ja operatiivse esmatarbekauba vastuvõtu ning komplekteerimise.

Alates kella 15 laaditi kaubad kahte Merling Reiside bussi, et need saaksid alustada teed Ukraina poole. Sealt võetakse peale Ukraina põgenikud ning heade linlaste annetatud kraam aitab niigi palju läbielanud inimestel end reisi ajal mugavamalt tunda. Bussides on kokku 54 kohta. Saagu Parema juhi Piret Haljendi sõnul puudub tal kindel info, kuhu põgenikud edasi suunduvad. "Juhul kui neil on tarvis Võrumaal peavarju, siis on tulnud mitmeid pakkumisi ja saame ka ise paljudele siin öömaja anda. Olenevalt sellest, kuidas olukord kujuneb ja kuidas parasjagu on tarvis," lubab Haljend.

FOTOD Aigar Nagel

Ukraina-abi-voru-saagu-parem-12
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-1
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-22
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-2
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-32
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-3
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-4
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-5
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-6
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-7
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-8
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-9
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-10
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-11
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-12
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-13
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-14
Ukraina-abi-voru-saagu-parem-15

VAATA VEEL GALERIISI