Menu

.      

Eesti politsei sai 105-aastaseks

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Eesti politsei loomisest möödus pühapäeval 105 aastat.

"Eesti politsei sai pühapäeval 105-aastaseks," kirjutas politsei- ja piirivalveamet pühapäeval sotsiaalmeedias. "Kui keegi üldse suudab edasi anda seda pidupäevatunnet, siis just meie teenistuskoerad, kellel on suu kõrvuni peaaegu igal pildil."

Eesti politsei asutati 12. novembril 1918. Kakskümmend aastat hiljem, 1938. aastal, töötas politseis 1800 inimest, kellest kolm olid naised. Kaks naist töötasid kriminaalpolitseis, üks aga poliitilises politseis. Toonane politsei koosneski kolmest harust: välis-, kriminaal- ja poliitilisest politseist.

Kui NSV Liit 1940. aastal Eesti okupeeris, likvideeriti politsei institutsioon. Peaaegu kogu kõrgem juhtkond hukkus vangilaagrites, ent konstaableist ja kordnikest jõudis osa siiski kodumaale tagasi.

Kui Eesti politsei 1. märtsil 1991 uuesti asutati, jäid selle käsutusse kõik hooned ja ruumid, kus oli asunud nõukogude miilits. Taasiseseisvumise käigus taasloodud Eesti politsei jagunes vastavalt oma ülesannetele väli-, liiklus-, kriminaal- ja kuritegude eeluurimisega tegelevaks politseiks, mida juhtis politseiamet. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD