Menu

.      

Põlva haigla loobub sünnitusabi pakkumisest

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

AS-i Põlva Haigla nõukogu otsustas, et haigla loobub sünnitusabi pakkumisest, selle asemel  rajatakse haiglasse Lõuna-Eesti esimene ämmaemanduskeskus.

Teisipäeval kogunenud AS Põlva Haigla nõukogu otsustas haigla jätkusuutlikkuse tagamiseks rajatakse haiglasse Lõuna-Eesti esimene ämmaemanduskeskus ning kaasajastada erakorralise meditsiini osakond, edastas nõukogu. Nõukogu kaalus ka sünnitusabi teenuse võimalusi Põlva haiglas.

Nõukogu tõdes, et ükski kolmest hädavajalikust valveringist ehk siis günekoloog, anestesioloog ja pediaater ei ole personaliga nõuetekohaselt kaetud. Ka on haiglal probleeme verekomponentide kättesaadavusega. "Haiglas puuduvad ka nii kirurgide valvering kui kaasaegsed valutustamise meetodid,“ nentis nõukogu esimees Marek Seer.

Nõukogu otsustas mitte taotleda lisarahastust sünnitusabi teenuse jaoks. Kuigi nõukogu liikmete hääled jagunesid sünnitusabi küsimuses võrdselt, oli nõukogu üksmeelel selles, et kõige olulisem on arendada haiglat tervikuna.

Nõukogu toetas ettepanekut taotleda lisaraha ümberkorralduste toetamiseks.

Seer sõnas, et nõukogu nägi Põlva haiglal kahte suur eelist, mis võimaldab olla väga tugevaks erialaseks kompetentsikeskuseks Lõuna-Eestis. "Esmalt ämmaemanduskeskuse rajamine, kasutades olemasolevat pädevust ja personali ning samuti taastusravi osakaalu suurendamine, sest juba praegu on Põlva haigla lõuna regiooni suurima erialase kompetentsiga taastusraviteenuste pakkuja,“ ütles Seer.

Ämmaemanduskeskuse loomine tähendab ämmaemandate täiendõpet ning nende suuremat rolli ja vastutust lapseootel naise jälgimisel. Põlvamaa lapseootel naistel on võimalus 1. jaanuarist 2020 kaasata sünnitusele teda jälginud ämmaemand nii Lõuna-Eesti haiglasse kui ka Tartu Ülikooli kliinikumi.

Lisaks kaasaegse ämmaemanduskeskuse loomisele ja taastusravi osakaalu suurendamisele rõhutas Põlva haigla nõukogu erakorralise meditsiini osakonna võimekuse suurendamise vajalikkust. „Keerulisemad juhtumid kuuluvad küll kõrgema etapi raviasutusse ning suunatakse Tartu Ülikooli Kliinikumi, ent soovime, et erakorraline abi on ka Põlva haigla prioriteediks,“ ütles Seer.

„Põlva haigla tegevuse jätkamiseks leppis vald 2017. aastal kliinikumiga kokku aktsionäride vahelises lepingus, et sünnitusabi teenus kujundatakse 2019. aasta lõpus ümber. Sünnitusabi pakkumine on vallale oluline, kuid eriarstide arvamust, milline on kaasaegne ja kvaliteetne sünnitusabi, ei saa nõukogu eirata. Seetõttu ootab vald, et kliinikum aitaks tagada Põlva haigla tegevuskava valdkondades kvaliteedinõutele vastava tervishoiuteenuse,“ ütles nõukogus valla seisukohti esindanud Anne Nook.

PÕLVA UUDISED