Menu

.      

4 viisi, kuidas tulumaksutagastust kasutada

  • Kirjutas Lee Maripuu, Swedbanki rahaasjade teabekeskuse juht

Võrumaa TeatajaIgal aastal saab tulumaksutagastust ligi 80% deklareerijatest ja 2015. aastal ulatus pea pooltel tagastatav summa kuni 300 euroni. Tulumaksutagastus ei ole boonus või preemia, vaid välja teenitud, kuid enam maksustatud tulu, mille riik kord aastas tagastab. Eelseisval tulude deklareerimise perioodil tasub üle korrata mõned olulised sammud, kuidas leida enamtasutud tulumaksu kasutamiseks parim võimalik viis.

1. Uuringud näitavad, et enamasti kasutatakse tulumaksutagastust jooksvateks kulutusteks ning vaid 15% inimestest suurendab sellega oma säästutagavara. Tulumaksutagastuse eel on aga mõistlik üle vaadata üle oma tulud-kulud ning küsida, kas suudaksid teha säästudest suurema väljamineku või kui kaua saaksid rahaliselt hakkama, kui ootamatult kaotaksid sissetuleku? Kui peaksid sellisel juhul abi saamiseks lähedaste poole pöörduma või võtma laenu, on hea mõte alustada tulumaksutagastusega isikliku säästupuhvri tekitamist.

2. Kuigi tulumaksutagastust nähakse enamasti kord aastas laekuva rahasüstina, millele on rakendus kohe olemas, tasub selle kulutamist veidi pikemalt ette planeerida. Kui sind või su peret on ootamas mõni sündmus, mis eeldab tavapärasest suuremaid väljaminekuid: kooli lõpetamine, pikem reis või kodu remont, siis võib tulumaksutagastusest olla abi nende kulude katmisel.

3. Kui sul on varasemast mõni võlgnevus (kommunaalmaksed, krediitkaart, laen sugulastelt-tuttavatelt), siis on tulumaksutagastus hea võimalus neid võlgnevusi vähendada või ära klaarida.

4. Tulumaksutagastus on hea viis panustada pikaajalise rahakogumise eesmärkidesse – kasvatada isiklikku säästupuhvrit või pensionisammast. Riik soodustab raha kogumist kolmandasse pensionisambasse. Iga-aastasest maksustatavast tulust võid maha arvata vabatahtliku kogumispensioni makseid kuni 15% ulatuses. Näiteks makstes iga kuu kolmandasse sambasse 50 eurot, koguneb aastaga 600 eurot, millelt saad tagasi 120 eurot.

Olulised kuupäevad tuludeklaratsioonide esitamisel:

15. veebruar Algab tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis, teenindusbürood hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsioone paberil.

29. veebruar Alustab maksu- ja tolliamet tulumaksu tagastamist neile, kes on deklaratsiooni esitanud e-maksuametis.

31. märts Viimane päev esitada tuludeklaratsiooni.

20. aprill Alustab maksu- ja tolliamet tulumaksu tagastamist neile, kes on deklaratsiooni esitanud paberil.

1. juuli Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD