Menu

.      

Võru linn rajab 2 miljoni eurose esindusväljaku

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru linn soovib taastada linna esindusväljaku, millest peaks saama kohaliku elu keskus ning mis peaks elavdama turismi ning ettevõtlust; projekti maksumus on hinnanguliselt 2 miljonit eurot, sellest omafinantseering 300 000 eurot.

"Eesmärk on taastada linna esindusväljak ja ajalooline süda. Seminari väljak oli linna keskväljak linna asutamisest saati, paraku 1950-ndatel aastatel muudeti see haljasalaks," ütles Võru linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Mett BNS-ile.

Plaanitav väljak hõlmab kokku ligikaudu 15 000 ruutmeetri suurust maa-ala Võrus Tartu, Jüri, Koidula ja Seminari tänavate vahel, kaasates ka tänavad. Plats ja tänavad on planeeritud rajada ühte tasapinda ning katta musta ja valget värvi sillutiskividega.

Linna kava järgi peaks Seminari väljakust saama atraktiivne vaba aja veetmise ja kokkusaamise koht, kus nii kohalikud elanikud kui ka turistid peatuvad. "Väljak hakkab oluliselt ilmestama linnapilti ning aitab kujundada positiivset mainet nii elu-, töö-, ettevõtluse- kui ka külastuskohana," rääkis Mett.

Kava järgi hakkavad väljakul hakkavad toimuma nii uued kui traditsioonilised, piirkonna olulisemad üritused ja sündmused. "Võru linn vajab praegu oluliselt suuremat sündmuste läbiviimise kohta," ütles Mett. Talvel saaks väljakule rajada muuhulgas ka uisuplatsi.

Ta märkis, et linnakeskuse taastamine peaks aktiviseerima ka ettevõtlust, kuna väljakule ja selle ümbrusesse saab rajada kohvikuid, poode, müügilette ja muud. "Keskväljak oleks oluline lüli ja alguskoht Võru linna turismimarsruudis – Roosisaarel asuv muinasasula, Roosisaare sild, Tamula rannapromenaad, Katariina allee, keskväljak ühendatakse üheks atraktiivseks linnaruumiks," ütles Mett.

Plaanide järgi muudetakse ka piirkonna haljastust Väljakul saab olema püsikuusk, mida hakatakse kasutama linna jõulupuuna; kuusk on ühtlasi ka Võru linna vapi puu. "Väljak saab kasutuse ka lipuväljakuna. Lisaks rajatakse purskkaev, avalik tualett ning tänavate, platsi valgustus ja muu," rääkis Mett.

Lisaks plaanib linnavalitsusus rekonstrueerida kiriku esise parkimisplatsi ja infotahvlid. Väljaku inventar ehk nii-öelda linnamööbel nagu valgustid, istutuskastid, kauplemislauad, pingid ja tuulevarjud on planeeritud rajada teisaldatavad, nii et suuremate ürituste jaoks saaks neid eemaldada.

Projekti kogumaksumus on 2 miljonit eurot, millest linna omafinantseering oleks 300 000 eurot, rahastust soovib linnavalitsus saada piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Metti kinnitusel esitab linn rahastustaotluse hiljemalt 29. aprilliks.

"Kui sellest voorust toetust ei saa, esitame uuesti teise vooru, mis avaneb uuel aastal. Nii Võru linna eelarvestrateegias kui arengukavas on ette nähtud vahendid väljaku taastamiseks, väljaehitamise aeg sõltub toetuse saamisest. Kui saame toetust nüüd, esimesest voorust, siis 2017. aasta esimesel poolel läheb ehituseks," rääkis Mett.

20 PÄEVA ENIMLOETUD