Menu

.      

Politsei võttis narkojoobes juhid pihtide vahele

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

VT

Nädalavahetusel viis politsei Võrumaal läbi ulatusliku kontrollaktsiooni selgitamaks välja narkootikume tarvitanud inimesi.

Sõidukijuhtide kontrollimise kõrval jagati tähelepanu ka linnamelu nautinud kohalikele ja külalistele. Kokku selgitati kontrolli käigus seitse inimest, kelle puhul kinnitas narkokiirtest keelatud ainete tarvitamist. Enamus neist tabati sõidukitest kas juhiistmelt või siis kaasa reisimast. Veel tabati kuus alkoholi tarvitanud roolikeerajat, üks juhtimisõiguseta juht ning kaks alaealist, kes olid alkoholi pruukinud.

Võru politseijaoskonna juht Madis Soekarusk sõnas, et kuigi politsei avastab samm-sammult aina enam narkootikumide mõju all olevaid autojuhte, ei ole Võrumaal selle probleemi ulatus seni siiski võrreldav suuremate keskustega, kus narkootilist ainet levib enam. „Me ei ole naiivsed arvates nagu Võrumaal narkootikumidega probleemi ei oleks, kuid pidevate pisteliste kontrollide tulemused ei anna ka põhjust järeldada, et olukord kontrolli all ei oleks,“ selgitas Soekarusk.

Selgitust, miks narkojoobes autojuhtide arv näitab üle Eesti kasvutrendi, võib Soekaruski sõnul anda politsei tõhusam järelevalve, kuid kindlasti ka politseinike teadmised ning oskus narkojoobe tunnuseid eos ära tunda. „Töömeetod sarnaneb paljuski sellele, kuidas alkoholijoobes sohvreid liiklusest välja sõelutakse. Ühe osa sellest tööst teeb politsei patrullimise ja pisteliste kontrollide käigus, teine osa tööst tehakse politseioperatsioonide ja lauskontrolli käigus. Kahtluse korral, et inimene on keelatud aineid tarvitanud, kontrollib politseinik juhti indikaatorvahendiga. Kui tarvitamise tunnused on olemas, selgitab ekspertiisi- või tervishoiuasutus juba konkreetsemalt võimaliku joobe,“ kirjeldas ta.

Jaoskonnajuht lisas, et sagedamini avastab politsei kanepi ja amfetamiini tarvitamise tunnustega inimesi, kuid nimekirja tekib teinekord ka teisi vähemlevinud narkootilisi aineid. „Sellest seltskonnast võib leida nii elu hammasrataste vahele jäänuid, kui vikse „ärimehi“. On juhtumeid, kus avastame autoroolist narkojoobes isiku, kellega alles mõni aeg tagasi sai tegeletud. Ka neid, kellele pole registris ühtegi pattu, ent jäävad ikkagi ühel hetkel sellise süüteoga vahele,“ kommenteeris Soekarusk.

Lisaks kohalikele politseinikele olid kontrollaktsiooni läbiviimisel abiks ka kolleegid Põlva politseijaoskonnast, Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskusest ning Maksu- ja Tolliametist. Analoogseid kontrollaktsioone on läbi viidud ka varasemalt ning nendega jätkatakse liiklusturvalisuse ja rahvatervise tagamise nimel edaspidigi.

20 PÄEVA ENIMLOETUD