Menu

.      

Sisseränne ületas Eestis esimest korda väljarände

Tabel: TOMI SALUVEER

MIGRATSIOON • Eestisse rändas mullu sisse 15 413 inimest ja Eestist välja 13 003 inimest. Viimasel kahel aastal on Võrumaalt lahkujate ja siia saabujate arv olnud sisuliselt võrdne.

„Kui vaadata Võrumaale sisserännet kodakondsuse ja sünniriigi järgi, siis 259 sisserännanust 235 (ehk 91 protsenti) olid Eesti kodanikud ja 78 protsenti on sündinud Eestis,” ütles statistikaameti metoodika ja analüüsi osakonna vanemanalüütik Alis Tammur.

Väljarändes osales Tammuri sõnul Võrumaal 94 protsenti Eesti kodanikke ja 86 protsenti kõigist väljarännanuist oli sündinud Eestis. Ülejäänutest on olulise suurusega vaid Venemaal sündinud inimeste hulk, kes moodustavad seitse protsenti kõigist väljarännanutest.

Maavanem näeb positiivset trendi

Võru maavanema Andres Kõivu sõnul on juba kaks aastat välismaalt Võrumaale tagasi pöördutud samas mahus, kui siit mindud. „See on oluline positiivne trend,” lausus Kõiv. „Võrumaa on paik, kuhu tahetakse tagasi tulla ja seda piirkonda usaldatakse.”

Pall on Kõivu sõnul praegu omavalitsuste käes, kes peavad nüüd jõuliselt jätkama piirkonnas algatatud tegevusi uute töökohtade loomiseks ja teenuste kättesaadavuse tagamiseks. „Olgu selleks siis tööstusaladega seonduv või ülikiire interneti kättesaadavus,” lisas ta.

Kõivu sõnul on tervitatav ka rahandusministeeriumi algatus tuua riigiasutused pealinnast välja teistesse piirkondadesse. „Selles on tugev loogika, sest terve rida tähtsaid investeeringuid nagu kergliiklusteed, koolid ja lasteaiad on siin juba tehtud,” lisas Kõiv.

Eesti eelmise aasta rändesaldo oli kokku 2410 ja loomulik iive 1336, mis tähendab, et sisseränne kompenseeris negatiivsest loomulikust iibest tingitud rahvaarvu vähene-mise.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD