Menu

.      

Kersti Kaljulaid valiti kuuendas voorus Eesti Vabariigi presidendiks

  • Kirjutas Tomi Saluveer

FOTO: Gregor Saluveer

PILDIGALERII UUS RIIGIPEA • Pärast viit nurjunud katset valis riigikogu eile Eesti Vabariigi presidendiks Kersti Kaljulaidi. Eesti esimene naispresident sai kohalolnud 98 riigikogu liikme käest 81 poolthäält. Rahvasaadikud jätsid märgistamata 17 hääletussedelit.

Kuna riigikogu ja valimiskogu ei suutnud viie hääletusvooru jooksul presidenti ära valida, valisid presidendi esimest korda Eesti ajaloos teisel ringil riigikoguliikmed. Kuuendas hääletusvoorus oli ainsaks kandidaadiks vaid Euroopa Kontrollikoja senine liige Kersti Kaljulaid.

„Annan 10. oktoobril rahuliku südamega ja kindlal meelel Vabariigi Presidendi ameti üle Kersti Kaljulaidile,” ütles kümme aastat riigipea ametit pidanud Toomas Hendrik Ilves presidendi kantselei vahendusel.

„Kersti Kaljulaidil on tundlik ja tark pilk nii Eesti sisse kui ka Euroopasse ja julgeolekuteemadesse,” kinnitas president Ilves, kes hiljuti nimetas Euroopa Kontrollikoja senise liikme Kersti Kaljulaidi arenguseire nõukotta. „Kutsun kõiki kaasmaalasi teda toetama uue riigipeana.”

Kaljulaid pidas pärast valituks osutamist riigikogulaste ees oma esimese kõne, milles avaldas lootust, et tema ja parlamendivaheline koostöö tuleb tänu suurele toetusele sõbralik ja hea.

30. detsembril 1969 Tartus sündinud Kersti Kaljulaid on Eesti ametnik ja poliitik. Ta on olnud ärijuht ning Eesti ja ELi ametnik. Aastatel 2004–2016 oli ta Euroopa Kontrollikoja liige. 30. septembril tema mandaat kontrollikojas peatati ja teda hakkas asendama Euroopa Kontrollikoja president.

Kaljulaid on abilelus teist korda, ta on nelja lapse ema ja vanaema.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD