Menu

Kuidas teha selgeks, milline laen on hea?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Laenud on olnud minevikus ja on ilmselt ka tulevikus väga populaarsed. Ei saa salata, et laenuturg on täis niivõrd mitmekülgseid pakkumisi ja erinevaid laenuandjaid, et kõikidega ei suuda kursis püsida. Ehkki laenuvõrdlussaidid nagu www.laenme.ee teevad selle pisut lihtsamaks, tuleb ka ise pisut mõttetööd teha, kui on soov võtta laen, mis aitaks rahamure kiirelt lahendada, ent ei muutuks raskeks finantskoormaks. Alljärgnevalt anname paar head näpunäidet selle kohta, kuidas vahet teha heal ja halval laenupakkumisel. 

Võta laenu üksnes tegevusloaga ettevõttelt

Kõige esimene ja ka üks tähtsamaid punkte, mille järgi hinnata, kas laen on sinu jaoks mõistlik või on tegemist kahtlase pakkumisega, on kontrollida, kas laenufirmal on riiklik tegevusluba. Tänapäeval peavad kõik Eestis tegutsevad krediidiandjad esmalt saama loa finantsinspektsioonilt. 

Kui selline luba puudub, siis on ilmselgelt midagi mäda: ehk ei ole firma vastanud riiklikult kehtestatud laenu kulukuse nõuetele, mis on loodud tarbija kaitseks, ehk tegutseb firma mingite teiste seadusenõuete vastu, võib-olla on hoopis ettevõtte veebileht liialt ebaturvaline. Põhjuseid võib olla mitu, kuid mitte kunagi ei tohi laenu võtta mõnelt nurgataguselt tundmatult ettevõttelt või suvaliselt laenuandjalt, kellel pole ette näidata korraliku sertifikaati. 

Kas laenu intress on tõesti see, mis pealtnäha tundub?

Teine tähtis punkt on muidugi laenu intress. Iga laenufirma soovib endale napsata kliente, selle jaoks tehakse väga ahvatlevalt kõlavaid pakkumisi. Näiteks võidakse pakkuda intressivaba laenu või lihtsalt pealtnäha väga madala intressiga krediiditooteid. Ehkki on juhuseid, kus tõesti ongi intressivaba laen nullprotsendise intressiga kohustus, on kordi, kus esialgu madalana tundunud laen osutub tegelikult palju kallimaks. 

Mõistmaks, milline on laenu tegelik hind sinu kui tarbija jaoks, on vaja jälgida krediidi kulukuse määra. Tegemist on üldise protsendiga, mis märgib, kui kallis on laen. Paraku võib laenufirma vahel näidata kodulehel, et intress on kolm protsenti kuus, kuid kiirustades võib seda segi ajada hoopis muuga – krediidi kulukuse määr võtab arvesse koguintressi ja muid kulusid, olles ausaks teejuhiks.

Loe peenikest kirja

Kui ka intress tundub olevat vastuvõetav, ei tasuks siiski rutata kohe lepingut allkirjastama. Vahel võib lepingust leida kahtlaseid punkte, millega annad nii-öelda sõrme kuradile. Kas oled nõus lepingu lõpetamise tingimuste, lisakulude, maksepuhkuse palumise tingimuste ja kõige muuga? 

Laenulepingu lugemiseks tasub võtta lausa mitu tundi. Kui mingitest punktidest ei saa hästi aru, tasub ühendust võtta spetsialistiga, kes aitab lepingut mõista. Kui küsid abi laenufirmalt endalt, ent lepingut ei aidata lahti mõtestada, võid kohe selle tehingu katki jätta, kuna sellise suhtumise korral võib oletada, et leping sisaldabki mingeid kahtlaseid punkte. Igal juhul tuleks olla lepinguga eriti ettevaatlik ja allkirjastada see üksnes siis, kui tead täpselt, millega nõustud. Hiljem enam tagasiteed ei ole. 

Kui sisetunne ei ole õige, mine mujale

Isegi kui kõik eelmainitud on korras, laenu kulukus näib mõistlik ning tegemist on registreeritud ettevõttega, mitte keldrikorruse laenufirmaga, kuid su sisetunne ei anna rahu ning ei teki päris „õiget” emotsiooni, siis ei tasu ka selle ettevõttega koostööd teha. Ükskõik kui suur laenusumma ka ei oleks või kui pikk laenuperiood ka poleks, tegemist on lepingulise kohustusega ning seetõttu peaks olema veendunud, et leitud laenufirmaga on soov suhelda ja koostööd teha. 

Vahel võib sellised kõhklused tekitada vananenud muljega kodulehekülg, ebaviisakas klienditeenindus või kuuldused firma probleemidest. Kui ka kahtluse tagamaadeks ei ole midagi konkreetset, vaid lihtsalt selline tunne, siis ei tohiks seda siiski ignoreerida – ära lase end eksitada rahamuredel, vaid võta asja rahulikult. 

Laenusoovi korral peaks olema esimene mõte võrrelda laenupakkumisi põhjalikult, kuna esimene ettejuhtuv laenuandja ei pruugi olla parim. Külasta meie veebilehte, et võrrelda laene hõlpsamalt ning leida enda soovidele ja rahakotile kõige sobivam laenusumma, kulutamata samas tunde erinevate firmade tingimuste väljauurimisele. 

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD